John Howard (1913 - 1995)


Tento clevelandský rodák z Ohia se narodil jako John Richard Cox Jr. 14. dubna 1913. Studoval na Case Western Reserve University, kterou úspěšně absolvoval v rámci svého členství v Phi Beta Kappa (uznávaná společnost na školách v Americe). Nijak zvlášť se o divadlo ani herectví nezajímal, až jeho spolužák z univerzity ho navnadil a po několika představeních na škole uskutečnil svůj filmový debut roku 1934 a hned drobnou rolí u Paramount Pictures ve snímku ONE HOUR LATE, což bylo sice jen menší sousto, nicméně poté už mohl šplhat po pomyslném hollywoodském žebříku k hlavním rolím v celovečerních filmech. A ta role se dostavila v podobě mladšího bratra hlavního hrdiny Ronalda Colmana ve filmu LOST HORIZON (Ztracený obzor). Brzy nato převzal právě po Colmanovi roli Bulldog Drummonda ve stejnojmenném seriálu, zde si zahrál v sedmi epizodních filmech (v letech 1937-39) a navíc jeho verze hrdiny byla mnohem propracovanější než ta původní knižní. Další Howardova výjimečná úloha byla coby snoubenec Katharine Hepburn v THE PHILADELPHIA STORY z r. 1940.

Když se vrátil do Hollywoodu, obvykle dostával hlavní role ve filmech s malým rozpočtem anebo vedlejší v těch celovečerních. Dokonce ani jeho solidní výkon jako manžel Laraine Day v THE HIGH AND THE MIGHTY (Rozbouřené nebe) (1954), nevyvolal žádné šance vymanit se z této škatulky. Howard se necítil dobře a ani se moc nevyznal v novém systému agentů, starajících se o herce, naopak byl proti této „herecké převýchově“ od Paramount Studios. Byl to plachý a skromný muž, který zrovna neoplýval rozhodností očekávanou u konkurzů a nedokázal si bohužel osvojit fakt, že by sám sebe měl do filmu „prodat“. Jeho nesmělost a to, že neměl důrazného agenta, zúžilo Howardovu hereckou kariéru ve větších projektech, ale na druhou stranu nalezl to pravé místo v televizi. V roce 1953 debutoval s hrou HAZEL FLAGG na Broadwayi, kde potkal svoji budoucí manželku, baletku a herečku, Evu Ralf, s níž a svými čtyřmi dětmi žil až do své smrti. V letech 1955-1958 vystupoval ve dvou amerických seriálech DR. HUDSON’S SECRET JOURNAL a později ADVENTURES OF THE SEA HAWK. Howard se také skamarádil s Fredem MacMurrayem, hvězdou sitkomu MY THREE SONS, v němž pravidelně hostoval jako MacMurrayho nadřízený. Byl také jedním z prvních herců, který byl ochoten přejít z plátna do „nového“ prostředí televize a v této práci příležitostného účinkování pokračoval až do poloviny 70. let, poté se pozvolna přemístil do akademického prostředí. Konkrétně na Highland Hall Waldorf School, kde učil angličtinu přes 20 let a dopomohl škole zřídit program amerických středních škol (High School program).

John Howard zemřel roku 1995 ve věku 81 let na srdeční selhání v Santa Rosa, Kalifornii, manželka Eva Ralf ho přežila o tři roky, stejně tak jeho čtyři děti. Howard byl nakonec oceněn také světem filmu a má svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.


14.4.1913
Cleveland, Ohio, USA
19.2.1995
Santa Rosa, California, USA
John Howard csfd

CaponeSo Evil, My SisterBuck a kazatelSabor de la venganza, ElThe DestructorsDestination Inner SpaceMoochie of Pop Warner FootballThe Unknown TerrorMake Haste to LiveRozbouřené nebeModels, Inc.Experiment AlcatrazRadar Secret ServiceBojovný muž z KentuckyI, Jane DoeLe Bataillon du cielLove from a StrangerWaltz TimeA Tragedy at MidnightIsle of Missing MenSubmarine RaiderThe Man Who Returned to LifeThe Undying MonsterFather Takes a WifeThe Mad DoctorThree Girls About TownTight ShoesPříběh z FiladelfieTexas Rangers Ride AgainThe Invisible WomanThe Man from DakotaZelené pekloArrest Bulldog DrummondBulldog Drummond's BrideBulldog Drummond's Secret PoliceDisputed PassageGrand Jury SecretsWhat a LifeBulldog Drummond in AfricaBulldog Drummond v nebezpečíPenitentiaryTouchdown, ArmyVězeňská farmaBulldog Drummond Comes BackBulldog Drummond's RevengeHitting a New HighLet Them LiveMountain MusicNandáme jim to, námořníciZtracený obzorBorder FlightLehká zábavaSoak the RichThirteen Hours by AirValiant Is the Word for CarrieAnnapolis FarewellCar 99Four Hours to Kill!Millions in the AirOne Hour Late


Aktualizace osobnostního profilu John Howard: 19.11. 2023 19:23