Eduardo Fajardo (1924 - 2019)


14. srpna 1924 se ve španělské Galicii, konkrétně ve městě Meis, narodil herec Eduardo Martínez Fajardo. Jako malý se s rodiči odstěhoval do oblasti La Rioja a dětství prožil konkrétně v obci Haro. O něco víc na sever (Santander), pak odchází studovat střední školu. Eduardo nepokračoval v rodinné tradici obchodu, jeho celoživotní náplní se stalo filmování. Nejen jeho zajímavý vzhled, ale také jeho hlas byly magnetem pro filmaře. Od roku 1942 do roku 1946 pracoval jako herec v dabingu amerických filmů. Poté podepsal smlouvu se společností Cifesa. Jeho filmový debut přišel v roce 1947, ve válečném dramatu HÉROES DEL 95. Ve stejném roce ještě stihl natáčet dalších šest filmů, jako například NOCHE DE REYES či DON QUIJOTE DE LA MANCHA. Poté přišly filmy jako VENDAVAL (1949), BALARRASA (1951) a mnoho dalších.

Roku 1966 se vrátil do Španělska na natáčení filmu LA CIUDAD NO ES PARA MÍ. V období šedesátých až osmdesátých let, vytvořil Eduardo téměř 200 rolí ve filmu i na televizní obrazovce. Působil převážně v mnoha španělských, italských, ale i koprodukčních filmech. Často se však vracel do Mexika, jeho druhé země, když i tam dostával herecké příležitosti.

Eduardo se stal jedním z hlavních lidí ve sdružení Spanish Actors Guild. Díky tomu, mohl vybírat zajímavé role nejen pro sebe, ale činil tak i ve prospěch svého kamaráda Fernanda Sancha (7.1.1916-31.7.1990). Oba se nezapomenutelně zapsali zejména v klasických spaghetti-westernech. Eduardo hrál ve více než třiceti filmech s touto tématikou. Roli majora Jacksona ztvárnil v klasice toho žánru DJANGO (1966), ale westernu zůstal věrný i v pozdějším věku, čehož je důkazem natáčení amerického snímku YELLOW HAIR AND THE FORTRESS OF GOLD (1984). Za zmínku stojí také Lenziho western TUTTO PER TUTTO (1968), Corbucciho IL MERCENARIO (ŽOLDNÉŘ) 1968, EL HOMBRE DE RÍO MALO (1971), TEDEUM (1972) či ANDA MUCHACHO, SPARA (MRTVÍ JEZDCI) 1971.

Western nebyl samozřejmě jedinou pracovní náplní Eduarda a tak ho můžeme vidět i v krimi snímcích RICCO (1973), LA HIENA (1973), IL CONSIGLIORI (1973), QUEL FICCANASO DELL´ISPETTORE LAWRENCE (MILIÓN VRAHOVÝCH OČÍ) 1974 a jiných. Z žánru hororů možno uvést LA CASA DELL´ESORCISMO (1974) od Maria Bavy, z roku 1980 film INCUBO SULLA CITTE CONTAMINATA (VELKÝ ÚTOK ZOMBIES) nebo LA TUMBA DE LOS MUERTOS VIVIENTES (1983). Ve výčtu samozřejmě nechybí ani komedie, pro českého diváka je asi nejbližší snímek ŠIMON A MATOUŠ JEDOU NA RIVIERU (1975).


14.8.1924
Meis, Galicia, Španělsko
4.7.2019
Mexiko
Eduardo Fajardo csfd

Hermano del espacioEsto es un atracoMordiendo la vidaBangkok, cita con la muerteCafé, coca y puroYellow Hair & the Pecos KidExterminátoři v roce 3000HundraOáza zombieEl lago de las vírgenesLa vida, el amor y la muerteMorte in VaticanoAsalto al casinoPájaros de ciudadBuitres sobre la ciudadEl niño de su mamáTres mujeres de hoyVelký útok zombiesLovec žralokůPolvos mágicosEspectro (Más allá del fin del mundo)Venus de fuegoEl despertar de los sentidosLa llamada del sexoLas marginadasLucecitaRagazza dalla pelle di corallo, LaStoria di arcieri, pugni e occhi neriDas Tal der tanzenden WitwenDocteur JusticeEl socarrónGuapa, rica y... especialJuego sucio en PanamáKrvavá magieL'assassino è costretto ad uccidere ancoraLa casa dell’esorcismoLa cruz del diabloLas adolescentesŠimon a Matouš jedou na RiviéruA co tvůj blížní?El último viajeMilión vrahových očíSiete chacalesTři mušketýři 2Una chica y un señorIl consiglioriLa hienaLa redadaLisa a ďábelNo encontré rosas para mi madreNo es bueno que el hombre esté soloRicco (Ajuste de cuentas)Uno, dos, tres... dispara otra vezVerflucht, dies AmerikaŠarlatové písmenoCo my máme společného s revolucí?Coartada en disco rojoIl coltello di ghiaccioLa mansión de la nieblaTedeum


Aktualizace osobnostního profilu Eduardo Fajardo: 16.4. 2024 06:09