Jorga Kotrbová 77 let


Odvážná nohatá Lenka s těžkými blonďatými copy a klukovským chováním v TRÁPENÍ, půvabná něžná ZLATOVLÁSKA po boku Petra Štěpánka, ale i rozmarná černovlasá princezna, trápící své okolí mlčením v pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM vedle Jiřího Korna.... Především ovšem vynikla herečka s nezvyklým severským jménem ve filmových a televizních rolích jako prototyp současných, emancipovaných, často seobeckých a arogantních dívek a mladých žen, atraktivních, žádoucích, ale zhusta nevěrných a povrchních.

Díky zkušenosti na jevišti opustila svůj sen studovat veterinární lékařství a začala se poctivě připravovat na přijímací zkoušky na DAMU. DAMU ukončila v roce 1969 a okamžitě natoupila do angažmá v realistickém divadle.

Film, který její hereckou kariéru odstartoval, Jorga neopustila. Ještě téměř k dětským postavám patří Barborka ze ZLATÉHO KAPRADÍ (1963), následovaly dívčí role v LÁSCE NEBESKÉ; MÍSTU V HOUFU; MARATÓNU; FLIRTU SE SLEČNOU STŘÍBRNOU či v UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA. v té době ukončila divadelní fakultu a hlavně díky televizním postavám se začala přehrávat z rolí sympatických dívěk v nepříliš chrakterní, vyzývavé, lehkomyslné, často maloměšťácké slečinky - např. Jitka v PŮLNOČNÍ KOLONĚ po boku Jaromíra Hanzlíka, s nímž se v obdobné roli sešla i ve Vorlíčkově filmu DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD. Vyjímku tvoří vesnická dívka Anděla, nejmladší dcera v drsném snímku Václava Gajera KATEŘINA A JEJÍ DĚTI. V 70. letech hrála větší role ještě v několika pohádkách a komediích (HONZA MÁLEM KRÁLEM; JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU). K nejvýraznějším z nich patří zřejmě role Evy Novákové z úsměvného snímku PÁTEK NENÍ SVÁTEK režiséra Fuky, na který o dva roky později navázalo pokračování V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ.

v 80. letech se Jorga pomalu od filmu odkláněla, více se realizovala na jevišti a renomé získala také jako skvělá dabérka (M.A.S.H.). v 90. letech jsme tuto oblíbenou filmovou a televizní herečku vidět např. v komedii Zdeňka Tyce UŽ, v níž v roli svérázné tety opět dokázala, že i když jí léta přidala na vráskách, zdaleka jí neubrala na profesionální lehkosti a vervě, s nimiž se před filmovou kamerou vždy pohybovala.


26.4.1947
Praha, Československo
Jorga Kotrbová csfd

Smrt pedofilaO ŠedivákoviUŽArachnéRůže z BertramkyTajemství Popelčina střevíčkuJak je důležité míti FilipaVstup do ráje zakázánOperace mé dceryO mrtvých jen dobřeMyslím, že vímŠkola hrouA na konci je začátekV podstatě jsme normálníA nebojíš se, princezničko?Italské jaroVzorná tchyněPátek není svátekSedm kilo pro KrálíčkaKrálova ženaPanna a netvorTrasa„Já už budu hodný, dědečku!“Honza málem králemPan Kobkán vdává dceruStín létajícího ptáčkaSázka na třináctkuBanální situaceZlaté pometloDva muži hlásí příchodDům, který prošel dveřmiNa konci světaPaní Savageová v rozpacíchPasáček JirkaPodivná paní SavageováSoudružská návštěvaSpodní proudŽebrácká operaDobrodruh a kavalírMuž z LondýnaPavlínkaPrincezna TurandotVejce pro maršálaDivoká planetaSen noci svatojánskéSoudruziVýstřely v Mariánských LázníchZlatovláskaZnámost sestry AlenyČerné na bílémDívka a holubiPůlnoční kolonaSchovávaná na schodechMadame Sans-GéneZvláštní případDrobínekKateřina a její dětiAch ta léta blázniváFlirt se slečnou StříbrnouMaryla


Aktualizace osobnostního profilu Jorga Kotrbová: 31.10. 2023 18:30