Bruce Lester (1912 - 2008)


Bruce Lester vlastním jménem Bruce Somerset Lister, filmový a divadelní herec se narodil anglickým rodičům dlícím obchodně v době jeho narození v Johannesburgu v Jižní Africe dne 6.6.1912. Studoval v Londýně a v Sussexu v Brighton College střední školu a svou hereckou kariéru započal ještě v době studií jako amatér, později po hereckých kurzech se jeho sympatická a pohledná tvář objevovala na scénách divadel v Londýně, pohostinně v Liverpoolu.

Další kapitola jeho filmové i soukromé kariéry započala v USA. Nejen milostným vztahem s herečkou Bette Davis, se kterou se seznámil během filmování Boy Meets Girl - 1937, kde hlavní mužskou roli ztvárnil James Cagney a Bruce mu sekundoval v menší mužské roli. Po úspěchu filmu vedle těchto velkých oblíbenců získal u Warner smlouvu na další tři roky, a úspěšný se stal např. ve filmu Letter s již zmiňovanou Bette Davis a nebo v rolí Mr. Bingleye v produkci spol. MGM, kam byl „zapůjčen" pro natáčení podle románové předlohy Jane Austen Pride and Prejudice v roce 1940 s Laurence Olivierem v roli Darcyho a Greer Garson v roli Elizabeth. Partnerkou mu byla Maureen O´ Sullivan (filmová Jane z prvních zvukových filmů o Tarzanovi po boku Johnnyho Weissmullera), která si zahrála půvabnou Jane Benettovou.

Během války se poddílel nejen svou službou pro Anglii, ale i filmy, které pozdvihovaly morálku vojáků ve filmech Eagle Squadron, Desperate Road a A Yank in the R.A.F. Po ukončení války se pustil také do práce scenáristy a napsal skripty např. ke snímku Without Reservations natočeném v roce 1946 v hlavních rolích s Johnem Waynem a Claudette Colbert, Golden Earrings s Marlene Dietrich a Rayem Millandem. Pracoval také jako analytik pro společnosti Paramount a Columbia Pictures, spolupracoval s televizí. Posledními filmy jeho herecké kariéry byl The Seventh Sin 1957 a Tarzan and the Trappers v roce 1958.

Bruce Lester byl jednou ženatý. O jeho manželce se ví jenom to, že se jmenovala Jane a oženil se s ní údajně po ukončení II. světové války. Jejich manželství bylo bezdětné. Lester byl majitelem krásných vilek a tak žili střídavě mezi Los Angeles a Palm Springs, což mu jako velkému nadšenci pro tenis a kriket umožnilo užívat si Hollywood Cricket Clubu. Bruce byl aktivní ve filmovém průmyslu od let 1930 do 1958. A do té doby měl na svém kontě 69 filmů. Bruce Lester zemřel dne 13.6. 2008, ve věku 96 let v Los Angeles, v Kalifornii.


6.6.1912
Johannesburg, Jihoafrická republika
13.6.2008
Los Angeles, California, USA
Bruce Lester csfd

Tarzan and the TrappersSomething of ValueThe Seventh SinPronásledování na mořiThe Scarlet CoatCharadeKrál Richard a křižáciRogue's MarchThe Royal African RiflesThe PathfinderLorna DooneSecrets of Monte CarloTales of Robin HoodTarzan v nebezpečíThe Son of Dr. JekyllCelia: The Sinister Affair of Poor Aunt NoraThe Fool and the PrincessBut Not In VainI Walk AloneZlaté náušnicePlášť a dýkaStrange JourneyThe Wife of Monte CristoWithout ReservationsAbove SuspicionFlesh and FantasyThe Mysterious DoctorEagle SquadronOsudová cestaA Yank in the R.A.F.Man HuntShadows on the StairsShining VictorySingapore WomanDopisMy Son, My Son!Návrat neviditelného mužePýcha a předsudekSkrytý nepřítelHome from HomeThe Witness VanishesKdybych byl králemQuiet PleaseThistledownChange for a SovereignMayfair MelodyWindmill, TheCrime Over LondonHail and FarewellHead OfficeHeirloom Mystery, TheOurselves AloneStar Fell from Heaven, ATenth Man, TheOld FaithfulOld RosesBadger's GreenSmrt ve vysíláníThe Girl in the FlatThe Third Clue


Aktualizace osobnostního profilu Bruce Lester: 11.11. 2023 11:22