Andrew Tiernan 58 let


Andrew James Tiernan je anglický herec narozený v Birminghamu. Tiernan začal s hraním v Birmingham Youth Theatre a v roce 1984 se přestěhoval do Londýna, kde tři roky studoval na Drama Centre London pod vedením Christophera Fettese a Yata Malmgrena a následně získal Diploma in Acting. Mezi jeho divadelní počiny můžeme zařadit hru Joea Penhalla THE BULLET v divadle Donmar Warehouse, dlouhotrvající spolupráci s režisérem Wilsonem Milamem - navrženým na Tony Award – ve hře FLESH WOUND, scénáristky Ché Walker v Royal Court Theatre a taktéž kritiky uznávané produkce Sama Sheparda A LIE OF THE MIND v Donmar Warehouse a TRUE WEST v Bristol Old Vic. V roce 2008 se Tiernan vrací do divadla Soho Theatre a hraje ve hře A COUPLE OF POOR polské režisérky Doroty Maslowské.

Taky spolupracoval s Antoniem Birdem na spoustě improvizačních filmových produkcích jako SAFE /cena BAFTA za nejlepší single drama/, FACE /1997/, REHAB a SPOOKS – TV drama /2002 – 2011/. Tiernan hrál ve filmu 300, režiséra Zacka Snydera podle adaptace komiksu Franka Millera, kde ztvárnil postavu Ephialtese z Trachisu. Filmovalo se v Montrealu od října 2005 do ledna 2006 a Tiernan musel každý den podstoupit náročnou desetihodinovou práci maskérů k dokonalému vzezření postavy Ephialtese. Ve filmu STONE’S WAR, režiséra Marka Makilaaksiho, přijmul roli Kapitána Martina Stonea. V roce 2009 dokončil práci na dvou filmech od režisérů, s kterými se už v minulém období potkal. Prvním byl film MR.NICE režiséra Bernarda Rose, kde Tiernan hrál postavu Alana Marcusona a druhým filmem byl FREIGHT, režiséra Stuarta St.Paula.

V roce 1993 se Tiernan objevil v TV seriálu CRACKER v episodě “To Say I Love You”. V roce 1997 hrál roli Banqua v Shakespearově adaptaci pro BBC, MACBETH ON THE ESTATE, po boku Jamese Fraina a Susan Vidler. V britském TV seriálu HORNBLOWER /1998/, hrál postavu Buntinga v druhé episodě “The Examination For Lieutanant”. Dalšími příspěvky do TV byla postava Victora Carroona ve sci-fi thrilleru THE QUATERMASS EXPERIMENT /2005/, role Kima Trenta v seriálu LIFE ON MARS /2006 - 2007/ a Lennyho Spearfishe v seriálu BBC, JONATHAN CREEK /2004/ v episodě “The Curious Tale Of Mr.Spearfish”. V roce 2005 hrál Bena Jonsona v TV dramatu A WASTE OF SHAME – autobiografii Williama Shakespeara jako část série SHAKESPEARE-TOLD v produkci BBC. Objevil se v episodě krimi-seriálu MIDSOMER MURDERS jako Steve Bright, v roli entuziastického fotografa, který je udušen řemínkem od jeho vlastního fotoaparátu. V roce 2012 se objevil v novém dramatu BBC PRISONER’S WIVES.


30.11.1965
Ladywood, Birmingham, England, Velká Británie
Andrew Tiernan csfd

Můj policistaCode of SilenceBurning MenUs and Themuk18Le Fear II: Le SequelSoho Sq.Blood and CarpetDragonflyNeviditelný důkazThe Messenger300: Vzestup říšeAutomataNekompromisní trestBroken CoveĎáblův houslistaCandle to WaterWar of the DeadDead CertFreightMr. Nice300: Bitva u ThermopylThe Man Who Sold the WorldA Waste of Shame: The Mystery of Shakespeare and His SonnetsSnuff-MovieThe Quatermass ExperimentRehabPianistaČervená sirénaBunkrHawkLávaTen uprostředMaloměstská historkaKriminálThe ProtagonistsHornblower - Důstojnické zkouškySbal prachy a vypadniScarlet Tunic, ThePartaRuce od krveSněhurka - Příběh hrůzyThe SculptressDvě smrtiSome Kind of LifeInterview s upíremJsme jenom lidiProcesSafeAs You Like ItHlavní podezřelý: NeviňátkaThackerVinaEdvard II.Hlavní podezřelý: Cesta vzhůruSweet NothingDead CatSmrt v rájiMarcella


Aktualizace osobnostního profilu Andrew Tiernan: 19.11. 2023 10:45