Nicole Maurey 98 let


Francouzská herečka Nicole Maurey pochází z rodiny architekta a narodila se ve městě Bois-Colombes nedaleko od Paříže. Již od dětství se věnovala tanci a jako velmi mladá začala vystupovat v pařížské opeře. Rodiče sice její umělecké sklony ne úplně schvalovali, ale domnívali se, že pokud už se má pohybovat ve světě divadla, měla by dosáhnout něčeho víc, než jen členství v tanečním souboru. Nicole Maurey proto začala v době druhé světové války studovat herectví u slavných osobností jako byli Maurice Escande nebo Béatrice Dussane.

Na přelomu 40. a 50. let začala hrát divadlo, vystupovala především na scéně Théâtre Antoine nebo Théâtre du Vieux Colombier, její doménou se stala účast v repertoáru moderních francouzských autorů. Mezitím hrála velkou roli v mezinárodně úspěšném dramatu DENÍK VENKOVSKÉHO FARÁŘE (Le journal ďun curé de campagne, 1951). Pak – stejně jako mnozí jiní francouzští herci – koketovala s Hollywoodem a svůj první film v americké produkci natočila v roce 1952 (LITTLE LOST BOY, 1952), kde hrála spolu s dalšími krajany.

Po celá padesátá léta pak Nicole Maurey dělila svou práci mezi Francii, Spojené státy a také Británii. Ve všech třech zemích natočila během deseti let zhruba stejným dílem dvacet filmů, naopak divadlo z časových důvodů zatím zcela opustila. Z francouzských filmů připomeňme výpravné historické filmy KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m´était conté, 1954) nebo NAPOLEON (Napoléon, 1955). Z její americké produkce stojí za zmínku válečná komedie JÁ A PLUKOVNÍK (Me and the Colonel, 1958), naproti tomu práce v Británii prošla bez většího ohlasu.

Poslední film v Americe natočila v roce 1960 (HIGH TIME, 1960), tři roky ještě ale pracovala v Británii, mezinárodního ohlasu se dostalo sci-fi snímku DEN TRIFFIDŮ (The Day of the Triffids, 1962), pak se vrátila do Francie, začala znovu hrát divadlo a častěji se začala objevovat také v televizi, kde účinkovala v řadě seriálů (z nichž některé byly uvedeny i u nás). Její angažmá ve světě filmu však doznalo značný útlum, od druhé poloviny šedesátých let natočila již jen dva snímky, naposledy se objevila v menší roli v životopisném příběhu o slavné módní návrhářce Coco Chanel (CHANEL SOLITAIRE, 1981). Na divadelním jevišti vystupovala ještě v průběhu osmdesátých let (Théâtre des Célestins v Lyonu), v televizi hrála naposledy v roce 1997 a od té doby žije v soukromí.


20.12.1925
Bois-Colombes, Francie
Nicole Maurey csfd

Chanel SolitaireGloriaLes Nuits de la colèreLes ÉcrivainsMarie DorvalUne atroce petite musiqueLa Vie et la passion de Dodin-BouffantLe Grillon du foyerLa Morale de l'histoireSale temps pour les mouchesPleins feux sur StanislasAvatarDen TrifidůThe Very EdgeDon't Bother to KnockHis and HersHigh TimeThe House Of The Seven HawksThe JayhawkersThe ScapegoatMe and the ColonelAction immédiateRogue's YarnSection des disparusThe Bold and the BraveZbraňNapoléonThe Constant HusbandL'Oeil en coulissesSecret of the IncasSi Versailles m'était contéL'ennemi public n° 1Le Dernier Robin des BoisLes Compagnes de la nuitLittle Boy LostOpération MagaliRendez-vous à GrenadeDeník venkovského farářeLa Bataille du feuBlondineLe Cavalier noirPamélaLe Grand BatreCoulissesMarianne, une étoile pour NapoléonSunday Night ThrillerLa Lune papaComme du bon painLa PassagèreJoseph BalsamoLe ProvocateurLucien LeuwenLa Demoiselle d’AvignonSlavné útěkyMon seul amourNoëlle aux quatre ventsChampion HouseLe Parfum de la dame en noirRouletabilleInvitation to Monte Carlo


Aktualizace osobnostního profilu Nicole Maurey: 26.3. 2024 09:27