René Clair (1898 - 1981)   † 82 let


René Clair, vlastním jménem René Chomette, se narodil v Paříži. Místo, jenž hrálo v celém jeho díle velkou roli. Zpočátku jej zajímala především literatura a žurnalistika, záhy však našel své místo v kinematografii. Nejdříve se objevil v několika filmech jako herec, později se pokusil psát filmové scénáře.

Čtyři zvukové filmy - Pod krovy Paříže, Milion, Ať žije svoboda! (jenž nejspíše inspiroval Charlese Chaplina k natočení Moderní doby) a Paříž miluje a jásá - vznikly velmi rychle na počátku třicátých let 20. století. Režisér v nich stvořil indivuální filmový svět jako směsici fantazie, zamilované romance, sociální satiry a operety, která se vyznačovala šarmem, radostí a jemně ironickým vtipem.

Uprostřed 30. let odešel Clair do Anglie. Ze dvou filmů, které tam natočil, bylo úspěšnější Strašidlo na prodej. Po okupaci Francie německými vojsky odjel do Spojených států, kde režíroval několik filmů. Fantastický příběh Krásná čarodějka byl z nich neúspěšnější, přesto Clair cítil, že snímek je kompromisem mezi jeho stylem a tendencemi americké kinematografie.

Po válce se René vrátil do Francie a pokusil se navázat na svou úspěšnou předválečnou tvorbu filmy Krásky noci, Velké manévry, Šeříková brána a Ďáblova krása (vycházející z legendy o Faustovi). Satirickou veselohru o nesmyslnosti válek, odehrávající se v 18. století - Galantní slavnosti - ukončil svou aktivní filmovou kariéru.


11.11.1898
Paříž, Île de France, Francie
15.3.1981
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
René Clair csfd

Galantní slavnostiČtyři pravdyVšechno zlato světaFrancouzka a láskaŠeříková bránaVelké manévryKrásky nociĎáblova krásaMlčeti zlatoAnd Then There Were NoneStalo se zítraForever and a DayKrásná čarodějkaKráska z Nového OrleánsuBreak the NewsStrašidlo na prodejLe Dernier MilliardaireQuatorze JuilletAť žije svobodaMiliónPod střechami PařížeDva nesmělíSlaměný kloboukLa Proie du ventCesta neskutečnáLe Fantôme du Moulin-RougeLa TourPaříž spíMezihraGaribanZlatý věk grotesky


Aktualizace osobnostního profilu René Clair: 27.4. 2024 06:22