Mack Sennett (1880 - 1960)


Král komedie, jak byl v době své největší slávy nazýván, se narodil 17. ledna 1880 v Richmondu, v kanadské provincii Québec irským přistěhovalcům jako Michael Sinnott. Když mu bylo 17 let, přestěhoval se spolu s rodiči do USA. Tady se snažil naplnit svůj sen, stát se operním pěvcem. Kvůli tomuto snu se vydal do New Yorku.

V roce 1912 nabídli zakladatelé nové filmové společnosti Keystone, Adam Kessel a Charles O. Bauman, Sennettovi práci vedoucího výroby a Sennett na jejich nabídku přikývl. S několika neznámými kabaretními herci se vydal do Kalifornie, která měla pro natáčení ideální podmínky a začal natáčet své nejslavnější filmy. První groteskou, kterou spolu natočil se stala COHEN COLLECTS A DEBT. Další grotesky následovaly jedna za druhou. Hvězdami těchto grotesek se mimo slavných Keystoneských strážníků stávají zejména Ford Sterling, Mabel Normandová a Roscoe Arbuckle. V roce 1914 přivádí do světa grotesky hvězdu nejzářivější a ve filmu TILLIE'S PUNCURED ROMANCE si s Marií Dresslerovou zahraje poprvé Charles Chaplin.

Na nástup zvukového filmu reagoval Sennett okamžitě a pro novou společnost Educational Pictures začal vyrábět zvukové snímky. Prvním se stal film THE LION'S ROAR – 1928. Filmové grotesce však pomalu zvoní hrana. Vzniká animovaný film, který díky svým neomezeným možnostem klasickou grotesku odsouvá z výsluní a Sennett finančně krachuje. Opouští Spojené státy a vrací se do Kanady, kde žil v ústraní.

V roce 1937 dostal zvláštního Oscara za přínos filmu a v roce 1939 se k filmu vrátil jako producent u 20th Century Fox. Režisér Phil Karlson v roce 1949 složil Sennettovi poctu tím, že vybral to nejlepší ze Sennettových filmů a vložil to do projektu Memory Lane. Film byl poté doplněn o několik dotáček a Sennett jej opatřil svým vlastním komentářem.


17.1.1880
Richmond, Quebec, Kanada
5.11.1960
Woodland Hills, California, USA
Mack Sennett csfd

Roadhouse QueenHypnotizedPlaygrounds of the MammalsMidnight DaddiesThe Good-Bye KissHis First FlameA Prodigal BridegroomHoboken to HollywoodShould Husbands Marry?Shriek of Araby, TheSuzannaThe Extra GirlBow WowThe Crossroads of New YorkA Small Town IdolHome TalentMade in the KitchenMolly O'Dollars and SenseDown on the FarmLove, Honor and BehaveMarried LifeYankee Doodle in BerlinHis Wife's FriendMickeyDad's DownfallInnocent SinnersFatty and Mabel AdriftHer First BeauGussle's Day of RestSteel Rolling Mill, AViewing Sherman Institute for Indians at RiversideA Robust RomeoA Rural DemonAcres of AlfalfaBarnyard FlirtationsChaplin honí dolaryChicken ChaserColored Girl's Love, AFalse Beauty, AGlimpse of Los Angeles, AMorning Papers, TheOlives and Their OilSanta Catalina IslandsShotguns That KickThat Minstrel ManTheir Ups and DownsTwixt Love and FireWashing Our ClothesYosemite, TheA Little HeroA Ride for a BrideBaby DayDeacon Outwitted, TheFatty's Day OffFoiling Fickle FatherGypsy Queen, TheHansom Driver, TheHis Crooked CareerHis Ups and Downs


Aktualizace osobnostního profilu Mack Sennett: 28.2. 2024 08:56