Zuzana Stivínová 84 let


Herečka Zuzana Stivínová je dcerou vynálezce Jiřího Stivína a významné divadelní (i filmové) herečky Evy Svobodové (1907-1992); otec s rodinou nežil od počátku 50. let. V umělecké branži se Zuzana pohybovala také díky strýci, herci Miroslavu Svobodovi (1910-1988). Výraznou uměleckou osobností je také Zuzanin mladší bratr, proslulý hudebník a skladatel Jiří Stivín (*1942). Zuzana Stivínová vystudovala herectví na pražské DAMU a již v průběhu studií hostovala na předních scénách, například v Národním divadle nebo v Divadle ABC. Po absolutoriu získala angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1961-1962), poté se stala členkou souboru nově založeného Divadla Za branou (1962-1964).

Zuzana Stivínová v roce 1964 odešla do Francie, kde se provdala za výtvarníka Jašu Davida. Se svou rodinou dnes žije v Paříži a na další uměleckou kariéru zcela rezignovala. V povědomí českých diváků dnes zůstává jen díky svým nepočetným filmovým rolím z přelomu 50. a 60. let. Za zmínku ale stojí také její práce pro dabing, dodnes ji můžeme například slyšet v původním namluvení slavné mayovky Poklad na Stříbrném jezeře. Na místě je také připomenout, že slavné semaforské jevištní pásmo Zuzana je zase sama doma napsal Jiří Suchý o Zuzaně Stivínové a pro ni.


3.1.1940
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Zuzana Stivínová csfd

Mezi námi zlodějiNa laněO krásce a netvoroviOkurkový hrdinaBylo nás desetMalý Bobeš ve městěZámek pro BarborkuLabyrint srdceOK 12 startujeZuzana je zase sama domaPochodněPolicejní hodinaSrpnová neděleVyšší principŠtěňataMáma a jáMladé rampySemafor - Největší hity 2Černobílá SylvaPísničky z Manéže Bolka Polívky


Aktualizace osobnostního profilu Zuzana Stivínová: 7.3. 2024 15:53