Hana Talpová 85 let


Operetní zpěvačka a herečka Hana Talpová pochází z Olomouce, umělecké sklony zdědila zřejmě po otci, který byl nadšeným amatérským hudebníkem. Rodičovského zázemí si však Hana Talpová příliš neužila – otec byl vězněn za války gestapem, po nástupu komunistického režimu byl znovu vězněn do roku 1953, matka mezitím zemřela v roce 1947 následkem psychického vypětí. Hana Talpová studovala původně zpěv v Brně na konzervatoři (1953-1959), vzdělání si pak doplnila v Praze na DAMU, kterou absolvovala v roce 1963 v oboru zpěv a herectví. Již od počátku svého uměleckého působení se prosazovala jako osobnost širokého záběru.

Karlínské divadlo dalo Haně Talpové desítky příležitostí, odehrála zde přes 60 rolí, titulní role ztvárnila například v muzikálech Divotvorný hrnec, Hello, Dolly, Zvonokosy nebo Cabaret. Vystupovala také v řadě dalších muzikálů i operet, jak moderních, tak i klasických. Významné bylo též několikeré hostování v Semaforu, například v Člověku z půdy, v semaforské skupině Josefa Dvořáka později v Tanečních hodinách. Posledním větším vystoupením Hany Talpové byla postava babičky ve stejnojmenném muzikálu v Divadle Jiřího Grossmanna (2000). V roce 2005 odešla ze stálého svazku Karlínského divadla do penze, později ale přijala nabídku k hostování v divadelní společnosti Háta, pohostinsky znovu vystupuje také na jevišti Hudebního divadla v Karlíně (opereta Rosemarie).

Před filmovou a televizní kamerou vytvořila Hana Talpová kolem padesáti rolí menšího, zřídka i středního rozsahu. Ještě jako studentka brněnské konzervatoře se poprvé objevila v nevelké roli dívky z autobusu v komedii FLORENC 13.30 (1957). Svou profesí byla předurčena k rolím tanečnic (PĚNIČKA A PARAPLÍČKO, 1971), od šedesátých let se objevovala také v menších postavách maminek, jako servírku ji můžeme zaznamenat v kultovních komediích KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (1967) a SVĚTÁCI (1969). Z jejích rolí zpěvaček stojí za zmínku vystoupení v neprávem opomíjeném filmu ŠÍLENÝ KANKÁN (1982), v témže roce pak hrála například matku jedné z hlavních hrdinek ve filmu VÍTR V KAPSE (1982), dobře si ji můžeme pamatovat také jako luxustní prostitutku Ilonku (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, 1983).

Kromě čistě pěveckých vystoupení byla Hana Talpová od konce 60. let často zvána do televize jako herečka, účinkovala v řadě inscenací, pohádek a seriálů. Vícekrát oblékla historický kostým (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1968; MILIÓNOVÁ LÁSKA, 1987; NÁHRDELNÍK, 1992). Z její práce v televizních seriálech můžeme připomenout i zcela minimální, ale dobře zapamatovatelnou roli dospělé Mařenky v pohádkové ARABELE (1980). V posledních letech vystoupila Hana Talpová v dokumentárních filmech vzpomínkového charakteru (ZAPOMENUTÁ HVĚZDA, 2007).


5.5.1938
Olomouc, Československo
Hana Talpová csfd

Poklad na Sovím HrádkuPoslední motýlDivoká srdceAnděl svádí ďáblaMilionová láskaPojďte s námi mezi bohy!Černá punčochaTísňové voláníLampáš malého plavčíkaVe služběVšichni musí být v pyžamuAnděl s ďáblem v těleBrakýřiGuľôčkySmrt pana GolužiVojáček a dračí princeznaVítr v kapseŠílený kankánJako zajíciNeberte nám princeznuPomocníkJen si tak trochu písknoutKarline manželstváKoupím chalupu v Jižním MěstěOrfeus v podsvětíPostavení mimo hruTichý Američan v PrazeMalá mořská vílaPaleta láskyFalstaffLeporelo aneb Patero obrázků z pera Jaroslava HaškaV každém pokoji ženaWie füttert man einen Esel?Krásná HelenaObhájceToulavý EngelbertĎábel v altánuJak to bylo v Únoru?Kronika žhavého létaKrysyMiláčekZ nových pověstí českých: Dívčí válkaBitvaChléb a písněLásky Emanuela PřibylaPěnička a ParaplíčkoĎábelské líbánkyŽralociPražská romancePřípad pro začínajícího kataSkřivánci na nitiSvětáciBouřkaKulhavý ďábelKonec agenta W4C prostřednictvím psa pana FoustkyMuž, který stoupl v ceněAmore mioAnalfabetiKřikNeděle ve všední den


Aktualizace osobnostního profilu Hana Talpová: 6.3. 2024 09:23