Vlastimila Vlková (1908 - 2002)


Vlastimila Vlková rozená Martínková se narodila 8. února 1908 pravděpodobně v Praze. Z jejího soukromí dnes zcela nic nevíme. Nebyla vůbec žádnou herečkou a celý život pracovala jako účetní. Tak by i dožila, aniž se o ní někdo něco dověděl. Díky náhodě se z ní stala známá filmová neherečka.

O dva roky později se začala objevovat v malých epizodkách, často bezejmenných, v desítkách snímků. S největší pravděpodobností se po odchodu na odpočinek ke konci 60. let stala členkou komparsního hereckého rejstříku Filmového studia Barrandov, v němž si k penzi přivydělávala až do začátku 90. let.

V druhé polovině 60. a v první polovině 70. let se uvedla jako služka (ÚDOLÍ VČEL), sousedka na ulici (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), žena se židlí (HOŘÍ, MÁ PANENKO), teta (HAPPY END), matka (SVATEBNÍ NOC), Mrázková (SMUTEČNÍ SLAVNOST), vesničanka (SLASTI OTCE VLASTI), účastnice pohřbu (SMRT ČERNÉHO KRÁLE), divadčka (ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY), starší žena (KLÍČ a TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY), hospodyně Balcarová (PETROLEJOVÉ LAMPY), žena v okně (CESTY MUŽŮ), uvaděčka Mrázková (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), domovnice (MATURITA ZA ŠKOLOU), kořenářka (ŠKAREDÁ DĚDINA) a jako pomocnice v kuchyni Pechlátová (POMERANČOVÝ KLUK).

Ve druhé polovině 70. a celá 80. léta přicházely například snímky DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ (žena u autobusu), DŮM NA POŘÍČÍ (žena u trosek), ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! (zájemkyně o auto), HODNĚ ŠTĚSTÍ! (toaletářka), ČAS LÁSKY A NADĚJE (vdova Čabradová), PŘÍBĚH LÁSKY A CTI (šatnářka), ODEJÍT PŘED SVÍTÁNÍM (vězenkyně), JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ (domovnice), TALÍŘE NAD VELKÝM MALÍKOVEM (venkovanka), JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (žena s nůší), LEŤ PTÁKU, LEŤ! a O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (stařenka), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ a FEŠÁK HUBERT (sousedka na pavlači), JULEK (herečka), JAK RODÍ CHLAP (Dvořáčková), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (žena citující Boženu Němcovou), ÚTĚKY DOMŮ (pacientka), ROMANETO (žena v hospodě), BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (žena v telefonní budce), MUŽ PŘES PALUBU (správcová), POZOR, VIZITA! a SESTŘIČKY (starší ženy na venkově), RUMBURAK (stařenka ve frontě), CHOBOTNICE Z DRUHÉHO PATRA a druhý díl VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE (sousedka) atd.


8.2.1908
Rakousko-Uhersko
17.3.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vlastimila Vlková csfd

Il giovane MussoliniKonec básníků v ČecháchŠťastná rodinaPensionekSkús ma objaťSlunce, seno, erotikaSlunce, seno a pár facekČas sluhůŘetězová reakceDobří holubi se vracejíPražské tajemstvíJak básníkům chutná životKam doskáče ranní ptáčeO princezně Jasněnce a létajícím ševciChobotnice z II. patraVeselé Vánoce přejí chobotniceVesničko má střediskováFešák HubertJak básníci přicházejí o iluzeRumburakDuch soudce PaukneraSestřičkySlunce, seno, jahodyPříště budeme chytřejší, staroušku!KřtinyPozor, vizita!Blázni, vodníci a podvodníciCo je doma, to se počítá, pánové...Muž přes palubuRomanetoÚtěky domůHodinářova svatební cesta korálovým mořemJak rodí chlapJulekLásky mezi kapkami deštěLeť, ptáku, leť!Jak se budí princeznyJen ho nechte, ať se bojíPříběh lásky a ctiTalíře nad Velkým MalíkovemDým bramborové natěDům Na poříčíHodně štěstí!Zítra to roztočíme, drahoušku...!Čas lásky a nadějeMůj brácha má prima bráchuPomerančový klukŠkaredá dědinaJáchyme, hoď ho do stroje!Maturita za školouTajemství zlatého BuddhyCesty mužůKlíčPetrolejové lampyRomeo a Julie na konci listopaduSmrt černého králeArcha bláznů aneb Vyprávění z konce životaĎábelské líbánky„Pane, vy jste vdova!“Slasti Otce vlasti


Aktualizace osobnostního profilu Vlastimila Vlková: 3.11. 2023 22:39