Nino Castelnuovo (1936 - 2021)


Přestože Nino Castelnuovo hrál převážně vedlejší role, jeho filmografie je obdivuhodnou přehlídkou řady zásadních počinů italské i francouzské kinematografie několika desetiletí, což jej řadí mezi přední italské herce generace třicátých let. Narodil se ve starobylém městě Lecco v severní Itálii a pochází z početné a nepříliš movité rodiny, což jej již v brzkém mládí přinutilo pracovat, aby pomohl financovat chod domácnosti. Táhlo jej to ale k umění, studoval klasický tanec a v roce 1955 odešel do Milána, kde získal hereckou průpravu v divadelní škole provozované milánským divadlem Piccolo Teatro.

Na mezinárodní půdě triumfoval Nino Castelnuovo v páru s Catherine Deneuve ve slavném muzikálu PARAPLÍČKA ZE CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964), který získal několik ocenění na různých filmových přehlídkách a dodnes patří ke klenotům daného žánru. Paradoxně ale tato největší Castelnuovova role není příliš známá v Itálii, protože italské publikum tehdy vzhlíželo k jiným žánrům a muzikály je nechávaly chladným. Nedlouho nato mu ale popularitu na domácí půdě přinesl seriál SNOUBENCI (I promessi sposi, 1967) natočený podle oblíbené literární předlohy z 19. století.

Práci pro televizi se pak Castelnuovo věnoval i v následujících letech, znovu se také objevoval v dodnes slavných i zapomenutých titulech žánru válečných filmů, uplatnil se i ve westernech (ARMÁDA PĚTI MUŽŮ – Un esercito di cinque uomini, 1969). Opětovné zajímavé nabídky přicházely z Francie, zahrál si v Molinarově filmu DOTĚRNÝ CHLAP (L′emmerdeur, 1973), o rok později pak vytvořil ústřední pár s Romy Schneider v komorním dramatu LÁSKA V DEŠTI (Un amour de pluie, 1974). Kvůli značnému vytížení divadlem a televizí se pak k filmu vracel již jen zřídka.

V mezinárodním měřítku se Nino Castelnuovo připomněl znovu až menší rolí D′Agostina v oscarovém ANGLICKÉM PACIENTOVI (The English Patient, 1996), naši diváci jej pak mohli vidět v seriálech INSPEKTOR ROCCA (Il maresciallo Rocca, 1996) a OKOUZLENÍ (Incantesimo, 2002), souběžně pokračoval i v práci pro divadlo, naposledy se uvedl ve slavné Goldoniho hře Šest postav hledá autora (2005). V této době ale musel kvůli vážnému onemocnění očí ukončit své další umělecké aktivity, dnes trpí praktickou slepotou obou očí a zcela se stáhnul do ústraní.


28.10.1936
Lecco, Lombardy, Itálie
7.9.2021
Řím, Lazio, Itálie
Nino Castelnuovo csfd

Sottile fascino del peccato, IlSenza la parola fineCon gli occhi dell'assassinoNando dell' AndromedaAnglický pacientCarla. Quattre storie di donneAffari di famigliaRoseA viso copertoDelitto, UnAffinità elettive, LeHvězdná odyseaRacconti fantastici di Edgar Allan Poe, IAmore mio spogliati... che poi ti spiego!Collegiale, LaNude per l'assassinoStrano caso di via dell' Angeletto, LoZlomyslný věkCorpo 36Láska v deštiDotěrný chlapOrden de Interpol: sin un momento de treguaPrato macchiato di rosso, IlScontro di notteColpo grosso, grossissimo... anzi probabileSocio, IlBella di giorno moglie di notteIl divorzioAmore e rabbiaArmáda pěti mužůCamille 2000Certo, certissimo, anzi... probabileMercanti di verginiSalvare la facciaRose rosse per il fuehrerLa cintura di castitàOspite segreto, L'Andremo in cittaBytostiLe colt cantarono la morte e fu... tempo di massacroLit à deux places, LeUn monde nouveauMade in ItalyThe RewardParaplíčka ze CherbourguSette contro la morteSporca faccenda, UnaLa smania addossoNejkratší denEscapade in FlorenceDen lvůGiorno per giorno disperatamenteLaura nudaAnděl chodil v červenémGarçonnière, LaGobbo, IlRocco a jeho bratřiVšichni domůMonetine da cinque lireZatracený malér


Aktualizace osobnostního profilu Nino Castelnuovo: 2.11. 2023 11:50