Dorothy Gish (1898 - 1968)


Narodila se jako Dorothy Elizabeth Gish v městečku Massillon v americkém státě Ohio. Její rodina příliš nefungovala, neboť její bezstarostný otec James Lee byl často pryč. Její matka Mary se proto začala věnovat herectví, aby přidala nějaké peníze do rodinného rozpočtu. Jakmile byly Dorothy a její sestra Lilian dost staré, začaly se věnovat herectví také. Aby zvýšily rodinný příjem, nechávaly se obě sestry také fotografovat a neodmítaly ani účinkování v melodramatech. V roce 1912 se seznámily s další dětskou herečkou Mary Pickford, která jim pomohla záskat spolupráci s Biograph Pictures.

Během 20. let se tedy Dorothy objevila už jen v několika filmech – ve snímku ROMOLA z roku 1924, který se odehrával ve středověké Itálii, se znovu potkala před kamerou s Lilian. V roce 1926 Dorothy přesídlila do Anglie, kde v tomtéž roce získala titulní roli v romantickém dramatu NELL GWYNNE. Jejím posledním němým filmem byl film MADAME POMPADOUR z roku 1927. V roce 1928 Dorothy odešla do filmového důchodu, ale i nadále si užívala ještě dlouhou hereckou kariéru na divadelních prknech. V říjnu roku 1935 se Dorothy rozvedla se svým manželem Jamesem a už se znovu neprovdala. Dorothy zemřela v červnu roku 1948 v italském městě Rapallo.


11.3.1898
Massillon, Ohio, USA
4.6.1968
Rapallo, Liguria, Itálie
Dorothy Gish csfd

KardinálHarvestThe Whistle at Eaton FallsCentennial SummerOur Hearts Were Young and GayMadame PompadourTiptoesLondonNell GwynClothes Make the PirateNight Life of New YorkThe Beautiful CityRomolaFuryThe Bright ShawlCountry Flapper, TheDěti velké revoluceGhost in the Garret, TheFlying PatLittle Miss RebellionMary Ellen Comes to TownRemodeling Her HusbandBootsI'll Get Him YetNobody HomeNugget NellPeppy PollyTurning the TablesBattling JaneHun Within, TheSrdce světaThe Hope ChestHer Official FathersStage StruckThe Little YankAtta Boy's Last RaceBetty of GreystoneChildren of the FeudGretchen the GreenhornLittle Meena's RomanceLittle School Ma'am, TheSusan Rocks the BoatJordan Is a Hard RoadMinerva's MissionOld HeidelbergA Fair RebelArms and the GringoCity Beautiful, TheDown the Road to CreditvilleDuel for Love, AHer Mother's NecklaceHome, Sweet HomeMountain Rat, ThePrincezna z BetulieSilent SandySisters, TheSuffragette's Battle in Nuttyville, TheThe Tavern of TragedyThe WifePa Says


Aktualizace osobnostního profilu Dorothy Gish: 22.2. 2024 00:03