Julia Jentsch 46 let


Julia Jentsch se narodila 20. února 1978 v (Západním) Berlíně v rodině advokátů. Ve čtvrti Charlottenburg navštěvovala sportovně zaměřené gymnázium, konkrétně se věnovala veslování, házené a judu. Mluví plynně anglicky, francouzsky a italsky, umí hrát na klavír.

V roce 2000 debutovala úspěšná divadelní herečka také na filmovém plátně a v televizi. V roce 2001 dostala Julia nabídku stálého angažmá mnichovského divadla Münchner Kammerspiele, kterou samozřejmě přijala, a přestěhovala se do Mnichova, kde bydlí dodnes. Na tamní scéně mistrovsky ztvárnila několik hlavních rolích, mimo jiné např. Desdemonu v Shakespearově „Othellovi“, Antigonu v Sophoklově stejnojmené hře, Elektru v adaptaci Aischylova kusu „Orestea“. Časopis Theater Heute ji za její mimořádné výkony označil roku 2002 jako nejlepší herečku nové generace.

Přes pilnou práci v divadle nezanedbávala Julia ani svou filmovou kariéru. Natočila několik vesměs hodnotných filmů, ale opravdový průlom přišel s úspěšným rokem 2004. Především se Julia objevila v menší roli sice ne zrovna historicky přesvědčivého, zato velice diskutovaného dramatu PÁD TŘETÍ ŘÍŠE. Ovšem hvězdou světového formátu se Julia stala (v roli Jule) po natočení úspěšné tragikomedie OBČANSKÁ VÝCHOVA. Téhož roku stihla ještě předsavit drama ZEMĚ SNĚHU, ve kterém hraje týranou a zneužívanou Inu. Další hlavní role na sebe nenechala dlouho čekat, fenomenální výkon předvedla herečka ve filmu SOPHIE SCHOLL: POSLEDNÍ DNY (2005), natočeného v dokumentárním stylu na základě historických skutečností. Její přesvědčivá interpretace studentky neohroženě bojující proti nacismu jí zaslouženě vynesla (mj.) Stříbrného lva, cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli na festivalu Berlinale v roce 2005. Film byl též nominován na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Čeští diváci Julii Jentsch určitě zaregistrovali ve filmu Jiřího Menzla OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2007), kde ztvárnila Lízu, německou manželku hlavního hrdiny Jana Dítěte. Tento film jde do německých kin na podzim 2008. Zatím nejnovějším Juliiným filmovým počinem je hlavní role ve filmu EFFI (2008). Film snad budeme mít šanci vidět i v českých kinech. Kdo ale zná literární předlohu Effi Briest od Theodora Fontanea, ví, že je na co se těšit. Příběh nešťastného manželství (ve stylu známějšího díla Paní Bovaryová) ženy doplácející na nesmyslné konvence znamená v podání Julii Jentsch příslib nevšedního zážitku.


20.2.1978
Berlín, Západní Německo
Julia Jentsch csfd

8 Tage im AugustDas weiße SchweigenOstfriesensühneMonte VeritàOstfriesenangstLindenberg! Mach dein DingOstfriesengrabByli jednou dva rebelové…Frau Mutter TierNekonečná jako vesmír24 týdnůBez varováníDie HabenichtseDa muss Mann durchKommissar Marthaler - Ein allzu schönes MädchenKommissar Marthaler - Engel des TodesDie AuserwähltenKommissar Marthaler - Partitur des TodesMonsoon BabyKohout na víně 2Der Fall Wilhelm ReichHannah ArendtChatrč v leseA je tu Lola!Effi BriestováJedlová samota33 sceny z życiaFrühstück mit einer UnbekanntenObsluhoval jsem anglického králePoslední dny Sophie SchollovéZemě sněhuObčanská výchovaPád Třetí říšeOthelloUnd die Braut wusste von nichtsDie Erpressung - Ein teuflischer PaktJuliettaMein Bruder, der VampirZornige KüssePrůsmykZmizeníMísto činuBloch


Aktualizace osobnostního profilu Julia Jentsch: 8.11. 2023 19:52