Tom Courtenay 87 let


Známý britský divadelní, televizní a filmový herec Thomas Daniel Courtenay přišel na svět 25. února 1937 v anglickém Hullu. Pocházel spíše ze skromnějších poměrů anglické pracující třídy. Na severovýchodě Anglie vychodil Kingston High School a poté odešel na londýnskou University College. Jelikož z něj již od mládí vyzařovala neutuchající láska k divadlu, absolvoval v té době též hodiny herectví v londýnské Královské akademii dramatického umění.

Již ve druhé polovině šedesátých let se však Courtenay navrátil ke své hlavní lásce - divadlu. Diváky uchvacoval v mnoha rolích, vystupoval jak ve hrách klasiků (Macbeth, Hamlet), tak v moderních dramatech (The Norman Conquests). Ve druhé polovině let sedmdesátých ho jeho herecký um dostal až na Broadway, kde v roce 1977 vystoupil ve hře Otherwise Engaged.

V osmdesátých letech přišla druhá Courtenayeho oscarová nominace - tentokrát za roli Normana v Yatesově filmu GARDEROBIÉR (1983). Ve filmu si zahrál se svým přítelem Albertem Finneym, který si za svůj výkon taktéž vysloužil oscarovou nominaci.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let kývl Tom Courtenay na nabídku hlavní role ve filmu režiséra Kachyni POSLEDNÍ MOTÝL (1990). Od té doby se kromě divadla objevuje zejména v televizních filmech, adaptacích britských klasiků a jen výjimečně se objeví ve větším filmu (ZLATÝ KOMPAS, 2007).


25.2.1937
Hull, Humberside, England, Velká Británie
Tom Courtenay csfd

The Railway Children ReturnSummerlandAfter Ever AfterPsí veličenstvoVzduchoplavciGrandpa's Great EscapeKrálové zlodějůThe Guernsey Literary and Potato Peel Pie SocietyBačkorová četa45 letThe Legend of Barney ThomsonNoční vlak do LisabonuGambitKvartetZlatý kompasZáplavaReady When You Are Mr. McGillNicholas NicklebySmrt Jacka DoddseWhatever Happened to Harold Smith?Takové anglické manželstvíBoy from Mercury, TheMladý Indiana Jones: Tajemství pavího okaStarožitníkův krámRedemptionRozsudek smrtiPoslední motýlLeonard Part 6Šťastný Nový rokAbsent FriendsMe and the GirlsGarderobiérI Heard the Owl Call My NameCatch Me a SpyShe Stoops to ConquerJeden den Ivana DěnisovičeA Dandy in AspicOtley...Otan ta psaria vgikan sti steria!Noc generálůDoktor ŽivagoKrál KrysaOperace CrossbowZa krále, za vlastBilly lhářOsamělost přespolního běžcePrivate PotterSeverní vodyUnforgottenMalá DorritkaMladý Indiana JonesScreenplayTheatre Night


Aktualizace osobnostního profilu Tom Courtenay: 30.10. 2023 16:44