Frída Bachletová (1901 - 1969)


Frída Bachletová se narodila 17. března 1901 v Ružomberoku jako Frída Hluchá do rodiny Amálie Goldmanové – Hluché a Jána Hluchého. Dokončila měšťanskou školu a stala se dělnicí v ružomberských papírnách. Již v této době se plně ráda a horlivě věnovala ochotnickému divadlu v Dělnické tělocvičné jednotě. Jako profesionální herečka začínala ve Východoslovenském národním divadle v Košicích (1928 až 1930) a v banskobystrickém Středoslovenském divadle (1930 – 1933).

Zprvu do roku 1945 vytvářela menší a méně významné postavy. Často musela hrát epizodky a nebo zpěvoherní a operetní postavy. Zejména v Prešově se musela potýkat s rozličnými operetními příležitostmi. Zcela jiná situace přišla až po roce 1945 a po příchodu do Slovenského národního divadla v Bratislavě. Dosáhla velkých a výrazných úspěchů starých hrdinných žen, babiček, stařenek, tetiček, hospodyněk, chův, služek a dalších kreací starých žen.

Dokázala se postupně vtělovat do postav hrdých žen nebo tragických osob, jež musí snášet ponižování, trpkost osudu, urážky a nástrahy života, až po komediální a komické klepavé, afektované, fintivé, pyšné a úlisné paničky, pro něž měla charakterní herečka Frída Bachletová připravenou notnou dávku smyslu pro laskavý humor a sebeironii. Vynikala smyslem pro drobnokresbu, realistické herectví a i v těch nejmenších roličkách vtiskovala charakteristické rázovité rysy. Objevila se například ve hrách „Ženský zákon“ (Dora) a nebo „Kubo“. Byla členkou porty Ústředí slovenských ochotnických divadel (ÚSOD).

Debutovala ke konci 40. let jako žena ve slovenské KATCE (1949) Jána Kadára. Ve slovenském filmu 50. a 60. let neodmítla ani malé a nebo epizodní roličky. Zahrála si ve snímcích KOZIE MLIEKO (žena), BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA (Chlapovičová), LAZY SA POHLI (Kováčová), POLE NEORANÉ (vesnická manželka Húščavová), MLADÉ SRDCIA (Fedorčáková), DREVENÁ DEDINA (Tereza Chrchútová), ŽENA Z VRCHOV (Hricuľa), POSLEDNÝ NÁVRAT (domovnice), BRATIA (stařena), TRI RAZY SVITÁ RÁNO (Boháčiková) a úplně naposledy IVANOV (Avdoťja). Šest let po natočení tohoto titulu Frída Bachletová zesnula.


17.3.1901
Ružomberok, Uhry, Rakousko-Uhersko
28.12.1969
Bratislava, Československo
Frída Bachletová csfd

PascaDom Bernardy AlbyNa brehu priezračnej riekyKolískaOblomovIvanovBílá oblakaDvanásť mesiačikovPolnoc bude o päť minútVlkBratiaTri razy svitá ránoSmrť sa volá EngelchenVelká samotaPosledný návratŽena z vrchovDrevená dedinaPole neoranéLazy sa pohlyMladé srdciaBoj sa skončí zajtraKozie mliekoKatkaMamka PôstkováNádchaZ našej predajne


Aktualizace osobnostního profilu Frída Bachletová: 2.11. 2023 12:52