Michael Gough (1916 - 2011)


Michael Gough se narodil 23. listopadu 1917 v Kuala Lumpur Francis Atkins a Francisi Goughovi. Vzdělání získal na Rose Hill School a poté na Durham School.

Debutoval v roce 1948 ve snímku BLANCHE FURY jako Laurence Fury a od té doby již byl hojně obsazovaný. V historickém dramatu RICHARD III. v roce 1955 ztvárnil jednoho z vrahů vévody z Clarence. Následně se proslavil v hororových snímcích, jako jsou DRACULA (1958), kde jako Arthur Holmwood pomáhal Van Helsingovi zbavit svět krvelačného upíra; v HORRORS OF THE BLACK MUSEUM (1959) jako spisovatel Edmond Bancroft hledá inspiraci pro přesný popis zločinu; ve FANTOMOVI OPERY (1962) ztvárnil zkaženého lorda Ambrose d'Arcy, který ukradne životní dílo skladatele, ze kterého se později stane proslulý fantom (Herbert Lom). V neposlední řadě hororovo - satanistických počinů zmiňme SATAN´S SLAVE (1976), kde pomohl k pochmurné atmosféře jako strýc Alexander Yorke.

"Pravděpodobný důvod pro to, že jsem herec, je ten, že jsem nemusel skládat zkoušky. - Byl jsem ve škole beznadějný případ, nikdy jsem nesložil jedinou zkoušku."

Těžko zmínit většinu jeho hereckých příležitostí, hrál ve více než 150 snímcích, u nás se dozajista nejvíce vryl do paměti jako věrný sluha Alfréd Pennyworth v Burtonově BATMANOVI. Byl jedním z mála herců, kteří se objevili ve všech čtyřech sériích: BATMAN (1989), BATMAN SE VRACÍ (1992), BATMAN NAVŽDY (1995) a nakonec i BATMAN A ROBIN (1997). S režisérem Timem Burtonem pak pokračoval ve spolupráci i na snímcích OSPALÁ DÍRA (1999) jako notář Hardenbrook, v MRTVÉ NEVĚSTĚ TIMA BURTONA (2005) a ve svém posledním snímku ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ (2010). Byla to pro něj již druhá "Alenka", v té první hrál v roce 1966.


23.11.1916
Kuala Lumpur, Malajsie
17.3.2011
Londýn, England, Velká Británie
Michael Gough csfd

Alenka v říši divůMrtvá nevěsta Tima BurtonaOspalá díraThe Strange Case of Delfina Potocka: The Mystery of ChopinVišňový sadLáska mezi paragrafyVše pro láskuBatman a RobinMladý Indiana Jones: Putování s otcemBatman navždyPřízraky Helen WalkerovéVesnická aféraNostradamusOdhaleníHodina praseteVěk nevinnostiWittgensteinBatman se vracíRozsudek smrtiThe GardenBatmanMountain and the Molehill, TheStraplessThe Shell SeekersHad a duha: Smrtící voodooCariani and the CourtesansČtvrtý protokolCaravaggioMaschenkaShattered SpiritsArthur the KingLace IIVzpomínky na AfrikuBiko Inquest, TheDuch VánocMemed My HawkOxford BluesGarderobiérHeartattack HotelTo the LighthouseAnother Flip for DominickCymbelineInside the Third ReichSvědek pro obžalobuJedSuez 1956Hoši z BrazílieLáska s otazníkemSatan's SlaveGalileoTrip to Jerusalem, TheHorror HospitalLegenda pekelného domuDivoký MesiášJindřich VIII. a jeho šest ženPoselCorpse, TheJulius CaesarTrog


Aktualizace osobnostního profilu Michael Gough: 24.2. 2024 08:50