Jerry Schatzberg 96 let


Mezi talentovanými filmaři, kteří se v 70. letech postarali o renesanci amerického filmu, zastával Jerry Schatzberg výjimečné postavení. Jako režisér debutoval až ve svých třiačtyřiceti letech - a prostředí, které ho formovalo, nemělo nic společného s Italoameričany typu Francise Forda Coppoly, Martina Scorseseho či Michaela Cimina.

Intimní a intenzivní charakter Schatzbergových fotografií, balancující mezi opravdovostí okamžiku a rafinovanou koncepcí, pronikl i do jeho filmů. Do raného portfolia Nového Hollywoodu se obtiskl třemi snímky, charakterizujícími jak společenskou situaci přelomu 60. a 70. let, tak stylotvorné proměny inspirované nejrůznějšími, domácími i evropskými vlivy. Psychologický příběh bývalé modelky Žena s tajenkou (1970), drogové drama Panika v Needle Parku (1971) a tragikomedie Strašák (1973) představují intimnější variantu buřičských postojů Roberta Altmana, Hala Ashbyho nebo Arthura Penna. V centru Schatzbergovy láskyplné pozornosti se ocitají ztracené, zraněné postavy bojující o přežití, jejichž odcizení odráží společenskou deziluzi jisté části Ameriky, znechucené znovuzvolením prezidenta Nixona a pokračující válkou ve Vietnamu.

Politické téma zaznělo zřetelněji v pozdějších Schatzbergových filmech Svedení Joea Tynana (1979) či Znovu na cestě (1980), které se setkaly s dobrým kritickým ohlasem. Na výsluní pozornosti se vrátil pozoruhodným dramatem Reunion (1989). Potřebu přehodnotit jeho historický význam charakterizuje i nedávné úspěšné uvedení restaurované verze jeho debutu Žena s tajenkou.


26.6.1927
Bronx, New York City, New York, USA
Jerry Schatzberg csfd

The Day the Ponies Come BackSetkáníVýkupnéChytrákMisunderstoodŽádná maličkostZnovu na cestěSvedení Joea TynanaSweet RevengeStrašákPanika v Needle ParkuŽena s tajenkouLumière & spol.Audiovizuální encyklopedieBen Gurion podle SchatzbergaJerry Schatzberg, portrait paysageWe Blew ItClose Encounters with Vilmos ZsigmondElectric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon FilmsCasting ByGodard: Made in USASodankylä ikuisestiNouvelle vague vue d'ailleursLes derniers révoltés d'HollywoodWanderlustA Decade Under the InfluenceBravo ProfilesFestivalové vteřinyLes rendez-vous du dimanche


Aktualizace osobnostního profilu Jerry Schatzberg: 5.11. 2023 08:34