Jan Šťastný 58 let


Jeden z nejznámějších herců současnosti Jan Šťastný pochází z Gottwaldova (dnešní Zlín) a již jako dítě se objevil před kamerou. V deseti letech hrál v hraném televizním večerníčku, v dětské roli se objevil v rodinném seriálu JEDNO MALÉ SÍDLIŠTĚ (1978), který vznikal v gottwaldovském filmovém studiu pod režií Josefa Pinkavy. Znovu jej – již jako středoškoláka – oslovil gottwaldovský režisér Radim Cvrček a v menších rolích obsadil Šťastného do svých filmů MEZI NÁMI KLUKY (1981) a ZA HUMNY JE DRAK (1982). Vzhledem k silnému moravskému přízvuku byl ale ve svých prvních filmech předabováván.

Zatímco film tvoří ve Šťastného herecké práci zanedbatelnou položku, mnoho velkých příležitostí dostal v televizi. Ještě jako student DAMU hrál hlavní roli mladého komunisty Petra Vitáska ve dvaadvacetidílném seriálu RODÁCI (1987). Umělecké kvality tohoto zkresleného pohledu na naši novodobou historii jsou sice diskutabilní, ale seriál měl ve své době značnou sledovanost a Jan Šťastný zažíval obrovskou vlnu popularity. Mezitím dokončil DAMU a své studentské hostování v Národním divadle zaměnil za stálé angažmá (1988-1992). V průběhu čtyř sezón zde hrál v pouhých deseti představeních, navíc vesměs v alternacích (například ve hře Jak se vám líbí se o roli Silvia dělil se svým pozdějším seriálovým kolegou Miroslavem Etzlerem), nadále byl ale vytížen natáčením v televizi, kde hrál převážně v pohádkách.

V roce 1992 odešel Jan Šťastný z Národního divadla a přijal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působí dodnes. Své herectví zde rozvinul do kultivovaného projevu, který uplatňuje v různých žánrech klasického i moderního repertoáru (Král Krysa, Othello). V poslední době hrál například v legendární veselohře Brouk v hlavě nebo ve hře Ideální manžel.

Svou filmografii rozšířil Jan Šťastný v devadesátých letech účastí v koprodukčním snímku NEXUS (1993), později ke komedii JAK UKRÁST DAGMARU (2001) četl komentář. Ve srovnání s mizivým významem filmových rolí nadále stoupal jeho kredit televizního herce. Znovu hrál v seriálech (ŽIVOT NA ZÁMKU, 1996; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997), v netypické roli faráře jej bylo možno vidět v seriálu NÁMĚSTÍČKO (2004). Z televizních prací Jana Šťastného stojí za zmínku především hlavní role ve třídílném filmu ARROWSMITH (1997) o mladém medikovi, jehož snem je lékařský výzkum. Další velkou roli odehrál v detektivním televizním filmu STÍN VINY (2003).


9.12.1965
Zlín, Československo
Jan Šťastný csfd

Lucie a Mikuláš z kouzelné čtvrtiCool Girl!Případ s koncemZakletá jeskyněJedlíci aneb Sto kilo láskyStín smrtihlavaBastardi 2BastardiArchivBathoryBekyně mniškaKanadská nocVáclavKočkySlečna GuruFalešné obviněníStín vinyJak ukrást DagmaruGambitVálka ve třetím poschodíNávštěva staré dámyVelký případAtentát na ministra financíJe třeba zabít SekalaLolinka a kníráčSmůlaSpravedlivý BohumilSrdeční slabostiModrá krevO kumburské MeluzíněPohádka o lidech a Boží lékárněPoslední slovoPoutníciPrinc z pohádkyLidumilNexusJánošova kouzelná flétničkaPastýř a princeznaČeská muzikaDva Janové a ovečkaS vyloučením veřejnostiSprávný učitel nenosí mečŠplhající profesorKrál a zlodějOko za okoPilát Pontský, onoho dnePrincezna za dukátTajemstvíCizinci v doměDrobné něžnostiPokoj pro dvaFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaO kouzelné šišceO princi, který měl smůluPíšťaličko, otloukej seZlatý copánekMoře nikdy neuvidímČerné skloZa humny je drakMezi námi kluky


Aktualizace osobnostního profilu Jan Šťastný: 10.11. 2023 17:25