Charles Vidor (1900 - 1959)


Americký režisér Charles Vidor, vlastním jménem Károly Vidor se narodil 27. července 1900 v Budapešti do židovské rodiny. V průběhu první světové války sloužil v maďarské armádě a v roce 1922 emigroval do Spojených států, kde se první roky živil jako asistent režie. V roce 1932 se podílel na režii s Charlesem Brabinem na filmu THE MASK OF FU MANCHU a o rok později již natočil svůj první celovečerní film, drama SENSATION HUNTERS. Následně v průběhu 30. let se věnoval převážně natáčení komerčních snímků. K tomu lepšímu v první dekádě Vidorovy tvorby patří dvě detektivky z roku 1936 a 1937, MUSS 'EM UP a THE GREAT GAMBINI s Akimem Tamiroffem v hlavní roli.

Charles Vidor byl čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou byla Frances Varone se kterou žil v letech 1927 - 1931. Následovalo manželství s herečkou Karen Morley ze kterého vzešel syn Michael. V roce 1943 skončilo toto manželství rozvodem a ještě téhož roku se oženil s herečkou Evelyn Keyes. Krátké manželství skončilo v roce 1945 a téhož roku se stala jeho poslední ženou a matkou dvou synů, Briana a Quentina, dcera Harryho Warnera (president společnosti Warner Bros) Doris Warner se kterou žil až do své smrti. V roce 1959 natáčel film o Ferenci Lisztovi SONG WITHOUT END s Dirkem Bogardem, ale v průběhu natáčení 4. června 1959 náhle zemřel na infarkt. Snímek poté dokončil režisér George Cukor. Charles Vidor je pohřben na židovském hřbitově Home of Peace Cemetery v Los Angeles. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


27.7.1900
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
4.6.1959
Vídeň, Wien, Rakousko
Charles Vidor csfd

Píseň bez konce: Příběh Franze LisztaDivoký klaunSbohem, armádoThe SwanMiluj mě nebo mě opusťRhapsodyHans Christian AndersenThunder in the EastIt's a Big CountryThe Loves of CarmenGildaA Song to RememberOver 21Dívka z titulní stranyTogether AgainDesperátiThe Tuttles of TahitiLadies in RetirementNew York TownThey Dare Not LoveMy Son, My Son!The Lady in QuestionBlind AlleyRomance of the RedwoodsThose High Grey WallsA Doctor's DiaryShe's No LadyThe Great GambiniMuss 'em UpHis Family TreeStrangers AllThe ArizonianDouble DoorSensation HuntersThe Mask of Fu ManchuSpy, TheThe Bridge


Aktualizace osobnostního profilu Charles Vidor: 25.3. 2024 01:58