Norman Mailer (1923 - 2007)


"Opravdu dobrý román nemusí nic říkat. Má schopnost stimulovat mysl a ducha lidí, kteří s ním přijdou do styku."

V roce 1951 vydal další román, Pobřeží barbarů, kde zachycuje atmosféru meccarthyovského období a v roce 1955 román Obora, ale oba romány nezaznamenaly úspěch u kritiky , ani u nakladatelů. Proto se začal angažovat v žurnalistice a v polovině 50. let se stal spoluzakladatelem časopisu The Village Voice. V roce 1959 na sebe upozornil sbírkou esejí Dělám si reklamu, kde se zabývá tématy jako politika, sex, drogy, vlastní tvorba a tvorba ostatních autorů. V průběhu 60. let rozšířil svou tvorbu také na psaní publicistických a esejistických knih, kterých napsal více jak dvacet titulů. K románové tvorbě se vrátil v roce 1965 titulem Americký sen. O dva roky později představil román Co děláme ve Vietnamu. V roce 1968 vyšel titul Armády noci, za kterou Mailer získal Pulitzerovu cenu i Národní knižní cenu. Následují romány Miami a obléhání Chicaga (1969), Oheň na Měsíci (1970), Zajatci sexu (1971), Marilyn (1973) a Katova píseň (1979) za který obdržel druhou Pulitzerovu cenu. V roce 1983 vydal ještě romány Dávné večery a Drsní chlapi netančí. Netradiční pohled na postavu Adolfa Hitlera zpracoval ve svém posledním románu Lesní zámek aneb Hitlerův přízrak.

Koncem 60. let se zaměřil na další činnost a tou bylo natáčení filmů. V roce 1968 natočil snímek WILD 90 a BEYOND THE LAW a o dva roky později se uvedl snímkem MAIDSTONE. Také se podílel na několika zfilmováních jeho románů a za KATOVU PÍSEŇ, kterou pro televizi natočil v roce Lawrence Schiller byl Mailer nominován na cenu Emmy. Z dalších jeho zfilmovaných románů jsou například NAZÍ A MRTVÍ Raoula Walshe, nebo AMERICKÝ SEN Roberta Gista. Jako herec se mimo jiné představil například ve snímku Miloše Formana RAGTIME, nebo v jedné epizodě seriálu "GILMOROVA DĚVČATA".

Norman Mailer byl nadmíru kontroverzní osobnost. Za svůj bouřlivý život se stačil šestkrát oženit a zplodit osm dětí. Několikrát stanul před soudem kvůli bití manželek, experimentoval se skupinovým sexem a drogami. Několikrát se dostal do konfliktu s policií a novináři. Proslavil se také ostrými výhradami vůči americké moci. Dvakrát neúspěšně kandidoval na starostu New Yorku. Zemřel 10. listopadu 2007 na selhání ledvin v manhattanské nemocnici ve věku 84 let.


31.1.1923
Long Branch, New Jersey, USA
10.11.2007
New York City, New York, USA
Norman Mailer csfd

Cremaster 2Baby Trouble HoleOdyssey of John Dos Passos, TheKrál LearRagtimeDouble Pisces, Scorpio RisingMaidstoneBeyond the LawWild 90Gilmorova děvčataHow to Come Alive with Norman MailerNorman Mailer - Gewalt und LeidenschaftAli & Cavett: Ali očima Dicka CavettaTak pravila Pauline KaelAmerická 70. létaAmerická 60. létaThe New York Review of Books: 50 letNorman Mailer: The AmericanPtown DiariesHenry Kissinger - tajemství supermociOswaldův duchThe Ballad of Greenwich VillageThe OutsiderV Hlubokém hrdleNorman Mailer in ProvincetownStone ReaderL'Étrange festivalNew York in the 50'sKeep the River on Your Right: A Modern Cannibal TaleThe Source: The Story of the Beats and the Beat GenerationMuhammad Ali: Na vrcholuUn siècle d'écrivainsMarilyn Monroe: Life After DeathThe Life and Times of Allen GinsbergOmnibus: The Last MogulsEmpire CityJames Cagney: That Yankee Doodle DandyZatracená debataYear of the WomanYear of the WomanDiaries Notes & SketchesMuhammad Ali, the GreatestTime of Her TimeDrsňáci netančíKatova píseňThe Naked and the Deadmaybrit illnerDid You See..?The 49th Annual Academy AwardsThe David Frost ShowThe Les Crane Show


Aktualizace osobnostního profilu Norman Mailer: 13.4. 2024 12:51