Basil Dearden (1911 - 1971)


Basil Dearden pocházel z divadelní rodiny a jeho kariéra tak měla jasně vyznačený směr. Po hereckých zkušenostech v amatérském divadle získal Basil angažmá u Great Theater, Fulham, kde pracoval jako asistent režie. V roce 1931, ještě pod jménem Basil Dear, došlo k jeho spolupráci s Basilem Deanem. Aby nedocházelo k záměně jmen, přidal si Basil Dear ke svému příjmení koncovku –den. Díky tomuto spojení se Basil Dearden dostal k filmu, konkrétně ke společnosti Ealing studios of Associated Talking Pictures, kde měl Dean kontrolu nad produkcí.

Téměř ve všech Deardenových filmech se mísí problémy střední třídy s až naivní vírou v národní instituce. Ty zůstávají výhradně v roli největší autority, která musí zůstat neporažena a stává se spojujícím prvkem, který drží lidskou společnost pohromadě. Tato skutečnost je patrná jak v již zmíněné LIZE GENTLEMANŮ, tak i v Deardenově pravděpodobně nejúspěšnějším snímku BEZCHARAKTERNÍ ŽENA, kde zazářil Sean Connery.

V roce 1959 založil Dearden spolu s Michaelem Relphem, Richardem Attenboroughem, Bryanem Forbesem, Jackem Hawkingem a Guyem Greenem produkční společnost, která mj. stála za úspěšným MAN IN THE MOON(1960). Posledním Deardenovým filmem byl MUŽ, KTERÝ PRONÁSLEDOVAL SÁM SEBE(1970), melodrama o muži, který zemře při autonehodě. Ironie osudu tomu chtěla, že i sám Basil Dearden zahynul při autohavárii. Zanechal po sobě dvě děti, Torquila a Jamese Deardena. Druhý z nich se vydal v otcových šlépějích a dodnes točí filmy.


1.1.1911
Westcliff-on-Sea, Essex, England, Velká Británie
23.3.1971
Basil Dearden csfd

Mission: Monte CarloMuž, který pronásledoval sám sebeThe Assassination BureauJen když se chechtámChartúmFraškaBezcharakterní ženaMít kam jítThe Mind BendersPo celou nocŽivot pro RuthOběťThe Secret PartnerLiga gentlemanůMan in the MoonNenávistNowhere to GoViolent PlaygroundNejmenší kino na světěHotel Green ManWho Done It?Loď, která zemřela hanbouOut of the CloudsThe Rainbow JacketThe Square RingI Believe in YouThe Gentle GunmanPool of LondonKlec ze zlataModrá lampaTrain of EventsSarabanda smrtiFriedaSrdce v zajetíPřízraky nociDům na křižovatceThey Came to a CityLondýn v plamenechMy Learned FriendVýlet do NěmecČerná ovceUnder SuspicionThe Persuaders!The Four Just MenTuesday's Documentary


Aktualizace osobnostního profilu Basil Dearden: 22.4. 2024 00:56