Karel Augusta (1935 - 1998)


Herec Karel Augusta se narodil 20.6.1935 v Praze. Jeho otec pracoval jako strojvedoucí, malý Karel zažil výchovu, jež znají všichni jeho generace, kteří vyrůstali v období 2. světové války. Měl rád cirkus a s ním samozřejmě klauny, což byla úplně první průprava na jeho cestě stát se hercem - komikem.

Na filmovém plátně se poprvé objevil ve snímku Všichni dobří rodáci (1968), když pracoval ve Filmovém studiu Barrandov. Tento film byl však řadu let v trezoru, protože podával svědectví o dění po roce 1948 v Československu. I když tíhnul více k divadlu, ztvárnil více než šedesát filmových rolí. Objevil se také ve filmech Juraje Herze - např. ve filmu Holka na zabití (1975), ve kterém ztvárnil roli kuchaře Muraška (toto povolání musel nějaký čas vykonávat i v soukromém životě). Divákům se dostal do podvědomí také díky známé roli Kadlece ve filmu Kamarád do deště.

Z prvního manželství má dva syny Karla a Jiřího. Zemřel ve věku nedožitých třiašedesáti let po těžké nemoci, na které se velkou mírou podepsal alkohol.


20.6.1935
Praha, Československo
31.5.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Augusta csfd

Plunkett & MacleaneĎábelská horaByl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje!Byl jednou jeden poldaDivoké pivoMalostranské humoreskyPoslední slovoAndělské očiProcesStalingradKamarád do deště II - Příběh z BrooklynuOsvětová přednáška v Suché VrbiciŠplhající profesorMuž, který neměl důvěruOsudné dveřeSilnější než jáDivoká srdcePoklad rytíře MilotySestra AmátaSmrt v kruhuSupersenKamarád do deštěPřípad medvědí jeskyněČekání na PatrikaNarozeniny režiséra Z. K.Přátelé Bermudského trojúhelníkuMoře nikdy neuvidímMůj obchod se psyVelká filmová loupežA co ten ruksak, králi?Křídlovka pro MajoránkaNeznámé břehyO chamtivém strašidleO loupežníku OlbramoviRobotózaBanditéHele, on letí!Honza a tři zakleté princeznyO nosaté čarodějniciTlustý pradědečekVe služběŠéfe, jdeme na to!...a zase ta Lucie!Domeček plný kolečekLevé křídloMilo Barus, der stärkste Mann der WeltModré z nebeNota bene, JanSvatební cesta do JiljíJak svět přichází o básníkyPošťácká pohádkaPříště budeme chytřejší, staroušku!Smrt talentovaného ševceSrdečný pozdrav ze zeměkouleVítr v kapseZelená vlnaČas černý jako vodaŠvédská zápalkaŠéfe, to je věc!Buldoci a třešně


Aktualizace osobnostního profilu Karel Augusta: 18.11. 2023 12:46