Curt Bois (1901 - 1991)


Curt Bois, vlastním jménem Kurt Boas, se narodil do německé židovské rodiny. Už ve svých šesti letech si zahrál první roli ve snímku Bauernhaus z roku 1907, kde ztvárnil roli malého detektiva, v originále Der Kleine Detektiv. Už během svých mladých let ztvárnil mnoho filmových i divadelních rolí. Nejen v Německu, ale i v Rakousku a zvlášť ve Vídni našel úspěch a byl mezi obecenstvem velmi oblíbený nejen jako herec, ale i jako komik. Často byl přirovnávám k americkému komikovi Haroldu Lloydovi.

Po skončení 2. světové války se rozhodl pro návrat do Německa, kam se navrátil v roce 1950. Svou německou hereckou kariéru obnovil nejprve NDR, ale po čase odešel hrát do Západního Německa. Svou německou filmovou kariéru trávil většinou v Berlíně, kde sehrál ještě mnoho rolí. Curt Bois zemřel v Berlíně v devadesáti letech.

Český divák mohl viděl tohoto významného německého herce nejen již ve zmíněných hollywoodských filmech, ale například i v německém komediálním filmu Strašidla ze Spessartu (1960), kde ztvárnil jedno ze strašidel, kterým byl Hugo.


5.4.1901
Berlín, Německo
25.12.1991
Berlín, Berlin, Německo
Curt Bois csfd

Nebe nad BerlínemEin Stück aus ihrem LebenDie wilden FünfzigerDas Boot ist vollFlächenbrandSchützling, DerBühne frei für KolowitzDie Alten kommenGesucht wird... Drei Geschichten um nicht ganz ehrenwerte HerrenDas Idol von MordassowLiebe, Tod und HeringshäppchenRentenspiel, DasStrychnin und saure DropsDer PottDer trojanische SesselAmerika oder der VerscholleneZauberberg, DerBert Brecht vor dem McCarthy-AusschußDie Hundertste NachtGanovenehreFlüchtlingsgesprächeHerr Puntila und sein Knecht MattiStrašidla ze SpessartuAndroklus und der LöweHvězda AfrikyFortunes of Captain BloodJoe Palooka Meets HumphreyA Kiss in the DarkOh, You Beautiful DollThe Great SinnerThe Lovable CheatV pastiArch of TriumphFrench LeaveLet's Live a LittleThe Woman from TangierThe Woman in WhiteUp in Central ParkJungle FlightSaratoga TrunkThe Spanish MainBlonde FeverDívka z titulní stranyGypsy WildcatDestroyerParis After DarkPrincess O'RourkeSwing FeverThe Desert SongBlue, White and PerfectCasablancaMoje dívka SallyPacific RendezvousThe Tuttles of TahitiBrána ke štěstíThat Night in RioBitter SweetHe Stayed for BreakfastHullabalooTekuté zlato


Aktualizace osobnostního profilu Curt Bois: 22.2. 2024 16:39