Juraj Herz (1934 - 2018)


Režisér, scénárista a herec Juraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmarku. Ke konci války byl spolu s rodiči deportován do koncentračního tábora. Po válce studoval na bratislavské Střední uměleckoprůmyslové škole fotografii a po ní na loutkářské fakultě DAMU režii a herectví. Poté spolupracoval jako režisér a herec s divadlem Semafor. Do menších úloh byl obsazován i ve filmech a brzy začal pracovat na Barrandově také jako asistent režie a pomocný režisér, mimo jiné na filmu Obchod na korze režisérské dvojice Ján Kadár - Elmar Klos.

Juraj Herz ve své znamenité a úspěšné sérii filmů pokračoval také po roce 1987, kdy emigroval do NSR. Dále natáčel klasické i moderní filmové pohádky (Žabí princ, Hloupá Augustina, Císařovy nové šaty), více se věnoval tvorbě dokumentárních TV filmů i seriálů pro různé televizní společnosti v Německu, Rakousku, Francii i USA. Od začátku devadesátých let střídavě točí v České republice a v zahraničí filmy i dokumenty, inscenace a seriály, působí jako divadelní režisér v činohře i v opeře. Za vlastní filmovou tvorbu získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, včetně velkých cen na festivalech v Karlových Varech, v Monte Carlu, v Chicagu aj. Vedle toho byl vyznamenán Velkou cenou bavorské televize a Státní cenou Bavorska.


4.9.1934
Kežmarok, Československo
8.4.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Juraj Herz csfd

Slovensko 2.0Habermannův mlýnDívka a kouzelníkT.M.A.Miluj bližního svéhoTajné snyPolitik a herečkaPasážCísařovy nové šatyHloupá AugustinaŽabí princLiebe ist stärker als der TodPřezůvky štěstíZastihla mě nocSladké starostiStraka v hrstiBuldoci a třešněUpír z FeratuKřehké vztahyDeváté srdcePanna a netvorDen pro mou láskuHolka na zabitíHolky z porcelánuToulavý EngelbertDotek motýlaMorgianaPetrolejové lampyKočkaSladké hry minulého létaKulhavý ďábelSpalovač mrtvolČerní baroniČerní anděléSperlingMaigretDrahtseilbahn, DieWolfgang A. MozartAugust '39GagmanOsudy hvězdLara - Meine Jahre mit Boris PasternakVize 2000BlbounPekař Vilém a sličná NaďaNoční můry Nadi UrbánkovéSběrné surovosti


Aktualizace osobnostního profilu Juraj Herz: 27.2. 2024 10:40