Zdeněk Martínek (1923 - 1999)


Zdeněk Martínek se narodil 29. listopadu 1923 v Plzni do rodiny obchodníka s látkami. Měl pokračovat v rodinném řemesle, ale sen stát se filmovou hvězdou byl silnější. Proto v letech 1941 – 1946 vystudoval herectví na pražské Státní konzervatoři.

Dále pokračoval s hereckou dráhou v Činoherním klubu (1968 – 1972) a po několikaletém hostování (1973 – 1976) se stal až do odchodu na penzi členem Divadla Jaroslava Průchy na Kladně a v Mladé Boleslavy (1976 – 1985). Martínek jako herec využíval hlavně svojí zvláštní ostře řezanou podlouhlou tvář a svérázný hlasový projev.

Objevil se ve hrách „Princezna Pampeliška" (Honza), „Tři sestry" (A. P. Fedotík), „Filosofská historie" (Špína), „Veselé windsorské paničky" (Flaštička), „Lesní panna" (Slovíčko), „Matka Kuráž a její děti" (Švejcar), „R. U. R." (Damon), „Don Juan" (Don Juan), „Othello" (Roderigo), „Tři mušketýři" (Rochefort), „Zlý jelen" (Vítek), „Slaměný klobouk" (Fardinand), „Švejk" (Flanderka a Dub).

Zahrál si i Vědátora („Adam stvořitel"), Malvolia („Večer tříkrálový"), Bílka („Siréna"), Tuláka („Ze života hmyzu"), Majora Huga („Rozmarné léto") ad. Ač se Martínkova angažmá střídala s Prahou a oblastními scénami, ve filmu (i když s přestávkami) hrál celkem pravidelně.


29.11.1923
Plzeň, Československo
19.11.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdeněk Martínek csfd

Uzavřený okruhNejlepší kšeft mýho životaOznamuje se láskám vašimKto ste, Jozef Gabčík?Zuřivý reportérBumerangMůj hříšný mužPohádka o lidské dušiPreceptorZikmund řečený Šelma ryšaváO mrtvých jen dobřePodfukPolíčkoPták ŽalJak básníci přicházejí o iluzeKukačka v temném leseMaryšaNoc smaragdového měsícePoklad hraběte ChamaréZuzanka a mořeplavci na VltavěŽofka z Janovic1. Máj v Národním divadle roku 1898BráškaDevátá smrtJohnny si vzal puškuParcela 60, katastr LukoviceRadosti životaSestřičkyTranzitVětrná setbaKarel Hynek MáchaKdo si hraje, nezlobíO neopětované láscePlášť Marie TerezieSkály mé vyprahlé zeměA na konci je začátekHodina životaOdstřelPovídka malostranskáPočítání ovečekSoví hnízdoCukrová boudaHad z rájeSedm Spartakových dníSvítalo celou nocČerné světloDiagnóza smrtiPastýřův darPoplach v oblacíchPoslední koncertSmrt stopařekZlatí úhořiBlaťácká povídačkaČtvrtý obratelAž bude padat hvězdaTobě hrana zvonit nebudeHra na životPavlínkaRobinsonkaVejce pro maršála


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Martínek: 6.11. 2023 21:53