Antonín Procházka 70 let


Rodák z kroměřížské hudební rodiny se po maturitě na Středí ekonomické škole, rozhodl pro studium na DAMU. Tu zakončil rolí Klubka ve Snu noci svatojánské. Jeho další kariéra je pak spojena zejména s plzeňským Divadlem Josefa Kajetána Tyla. Do světa filmu spíše vždy jen nakukoval.

Nyní je televizním divákům znám především díky televizním záznamům divadelních komedií, jejichž je režisérem a zejména tvůrcem. Jeho scénáristickou prvotinu KLÍČE NA NEDĚLI převedl do televizního filmu v roce 1992 Zdeněk Sirový. Do hlavních rolí obsadil Jiřinu Jiráskovou, Dagmar Veškrnovou-Havlovou a Svatopluka Skopala. Další Procházkova hra na televizní obrazovce byla uvedena v roce 1997. Jednalo se o záznam inscenace S TVOJÍ DCEROU NE, vtipně pojednávající o problémech generace padesátníků a o takzvané "druhé míze". V této hře si přisoudil menší roli bytového zloděje Česťi. Režisér Jaroslav Hanuš převedl do podoby televizního filmu v roce 1999 další z Procházkových her - VRAŽDY A NĚŽNOSTI. Samotného autora do filmu také obsadil, stejně jako další herce z plzeňského divadla. Po delší době je v roce 2005 zachycena předposlední Procházkova hra - PŘES PŘÍSNÝ ZÁKAZ DOTÝKÁ SE SNĚHU. V této hře se autor obsadil do hlavní role, tak typické pro většinu jeho her - "roztomilý životní outsider". V tomto případě se jedná o účetního Edu, propuštěného z vězení. Nejnovější hra Antonína Procházky, kterou zachytili i televizní kamery, CELEBRITY S. R. O. je opět v jeho režii. Sám hraje hlavní roli outsidera - druhořadého herce Emila.

Hry mají v televizi ohlas. CELEBRITY S. R. O. byly druhou nejsledovanější inscenací roku v České televizi. Procházkovi se přezdívá "Plzeňský Moliér". Antotnín Procházka je podruhé ženatý. Z prvního manželství s plzeňskou herečkou Zorkou Kostkovou má syna Antonína. V součanosti je ženatý se svou kolegyní z Plzně Štěpánkou Křesťanovou s níž má dceru.


25.12.1953
Kroměříž, Československo
Antonín Procházka csfd

Anatomie zradyUlice v karanténěCelebrity s.r.o.Nikdo neměl diabetesVěrní abonentiVůně vanilkyVraždy a něžnostiKonec básníků v ČecháchSvatba upírůKrál, který rád hrálPopel a hvězdyDivoká srdceOznamuje se láskám vašimTemná arénaKam, pánové, kam jdete?Pohled z hlubinPanská 8Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Aus dem siebenjährigen KriegKouzelníkův návratPod maskouPohádka o Honzíkovi a MařenceDrsná PlaninaZmizení herce BendyDěd, otec a synMílařiProč nevěřit na zázrakyRáno budeme moudřejšíStín létajícího ptáčkaDen pro mou láskuDobrý den, městoOhnivý kuřeKriminálka AndělŽivot a doba soudce A. K.VyprávějNejlepší BakalářiPřešlapyUliceDuch český


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Procházka: 16.11. 2023 18:25