Milan Riehs (1935 - 2012)


Milan Riehs pochází z Třebíče, kde od dětství hrál amatérské divadlo; v divadelním studiu JKP (Jednotného klubu pracujících) vynikl například hlavní rolí ve Strakonickém dudákovi. Vystudoval herectví na DAMU (1958) a svou divadelní dráhu zahájil na rodné Vysočině – v letech 1958-1962 byl hercem Horáckého divadla v Jihlavě. Následovalo angažmá v Divadle O. Stibora v Olomouci (1962-1966), poté již přešel do Prahy, když byl osloven Otomarem Krejčou a stal se členem legendárního Divadla Za branou (1966-1972). Tady zaujal svými hereckými kreacemi v představeních Tři sestry, Ivanov nebo Lorenzaccio. Po zrušení Krejčovy scény zůstal téměř rok bez angažmá a od roku 1973 působil v Divadle S. K. Neumanna. Také na tomto jeviště našel uplatnění převážně v klasickém repertoáru (Tartuffe, Don Juan, Platonov), hrál ale i v moderně (Dvanáct rozhněvaných mužů). V roce 1990 se vrátil na obnovenou scénu Divadla Za branou II., kde se uplatnil v nově oživeném legendárním představení Višňový sad. Od roku 1995 je Riehs hercem na volné noze, nyní však již vystupuje jen příležitostně.

Od konce 60. let spolupracuje Milan Riehs také s televizí, kromě několika inscenací hrál celkem v patnácti seriálech, i když se znovu mihnul často jen v malé roli v jednom dílu (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977; ARABELA, 1980; VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, 1985; NÁHRDELNÍK, 1992). Pro natáčení Riehse často oslovili i zahraniční tvůrci, hrál například ve Formanově velkofilmu AMADEUS (1984), poté se objevil v několika německých filmech a seriálech, naposledy si zahrál epizodní postavu v koprodukčním filmu BÍDNÍCI (1998). S filmem a televizí spolupracuje Riehs dodnes, naposledy si zahrál předsedu lékařské komise v oceněném filmu HLÍDAČ Č. 47 (2008).

Milan Riehs za svou práci pro divadlo obdržel od Nadace Život umělce cenu Senior Prix (2006). Od roku 1962 je ženatý s Evou Veškrnovou (nejedná se o sestru Dagmar Havlové-Veškrnové, jde pouze o shodu jmen), s níž má dva syny.


17.1.1935
Třebíč, Československo
23.7.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Milan Riehs csfd

Školní výletHlídač č. 47Návštěva staré dámyVšichni moji blízcíZ pekla štěstíBídníciJe třeba zabít SekalaMilenec lady ChatterleyovéTřikrát život, třikrát smrtTrampoty pana HumblaCeremoniářMladý Indiana Jones: Putování s otcemZapomenuté světloAmerikaCísařovy nové šatyKaspar HauserRůže z BertramkyTrhala fialky dynamitemAnonymCizinci v doměJak chytit krokodýlaJasnovidcem proti své vůliJen o rodinných záležitostechKrál kolonádEvropa tančila valčíkSbohem, klidná létaOhňostroj v AspernPárátkoSvět nic nevíZáhada zlatého servisuSmrt krásných srncůStudentská baladaÚzemí strachuŽivot a smrt malíře Petra Jana B.Podivná přátelství herce JeseniaVýjimečná situaceAmadeusPod maskouPoločas štěstíPosel, který se nevrátilUtrpení svatého ŠebestiánaAnděl s ďáblem v těleDuch soudce PaukneraPutování Jana AmoseRadikální řezSíť na bludičkuTři veterániMá láska s JakubemPříhody pana PříhodyTen kousek stínu v toběVojáček a dračí princeznaVýslechZelená vlnaHodina životaKaždému jeho nebeDžungle před tabulíHad z rájeItalské jaroJen si tak trochu písknoutNěco je ve vzduchu


Aktualizace osobnostního profilu Milan Riehs: 30.10. 2023 14:59