Zdeněk Buchvaldek (1928 - 1987)


Zdeněk Buchvaldek se narodil 15. ledna 1928 v Praze. Nedlouho po konci války odmaturoval na gymnáziu v Křemencově ulici v Praze. Pak začal studovat DAMU. Absolvoval herectví pod vedením profesorů Karla Högera, Vlasty Fabianové a Ladislava Peška, takže měl více než dostatečnou průpravu do budoucího života. Od roku 1952 do 1976 byl členem Divadla pracujících v Mostě a to jako herec, dramaturg, režisér a později i jako jeho ředitel.

Společně s divadelním byl mimořádně aktivní i co se týče politického života. Byl funkcionářem KSČ (Komunistická strana Československá), SČDU (Svaz českých dramatických umělců) atd. Za popularizaci sovětské vědy a umění získal roku 1981 medaili SČSP. Za svou pedagogickou činnost na DAMU získal roku 1983 cenu Jaroslava Průchy.

Ve filmu se příliš neobjevoval, hlavně kvůli odchodu do oblastního divadla v Mostu. Roku 1952 se objevil jako hlavní hrdina filmu ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE o mezinárodní solidaritě sociálně-demokratické mládeže na celém světě. V dalším filmu se objevil až téměř po dvaceti letech jako učitel matematiky v povídce Reprezentant z filmu MATURITA ZA ŠKOLOU (1973). V Kachlíkově historickém dokumentu DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974) hrál revolucionáře a básníka S.K. Neumanna. Ve SKANDÁLU V GRI-GRI BARU (1978) hrál smyšleného senátora Koubka z první republiky.

Nabídka větší role mu přišla do filmu pro děti, POD JEZEVČÍ SKÁLOU, kde ztvárnil fořta. Ve STŘEPECH PRO EVU (1978), režijním debutu Rudolfa Adlera, si s chutí zahrál ředitele sklárny. Největší jeho filmovou rolí byl pravděpodobně vyšetřovatel Kameník, který vyšetřoval brutální vraždy dvou mladých dívek v dramatu podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979). Roku 1985 se objevil jako plukovník Vágner ve Strnadově filmu ZÁTAH.


15.1.1928
Praha, Československo
3.8.1987
Praha, Československo
Zdeněk Buchvaldek csfd

Pohled z hlubinPravidlá kruhuÓda na radostKus životaPrincip lavinyAféra FénixCihla zlataKřižovatkaVšechno nebo nicZátahDevátá smrtKupte si časParcela 60, katastr LukoviceKarel Hynek MáchaVečer za 22.000Škola hrouDějiny jednoho dneChvíle pro píseň trubkyMedvědí tanecXenaHistorie začíná pod kaštanyHodinářova svatební cesta korálovým mořemMuž s puškouPastýřův darSignálSmrt stopařekPod Jezevčí skálouSkandál v Gri - Gri baruStřepy pro EvuKremelský orlojPětina průměrného životaRudý primátorPravé místo pro mneDopisy UljanovýchTribun liduZanechám-li já strom zelenýDvacátý devátýDěravá kapsaKrálův kalichMé ironické štěstíPřípad AdlerMaturita za školouOtevřený kruhVztekZáhady v AllegheSvatý MichalV těžkých dnechVýslech v HavaněŠerif za mrežamiZítra se bude tančit všudeRodáciPanoptikum Města pražskéhoBylo nás šest


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Buchvaldek: 3.11. 2023 09:12