Zdeněk Hodr (1908 - 1984)


Zdeněk Hodr se narodil na Nový rok 1. ledna 1908 v Žamberku do rodiny herců Antonína Jana Hodra (1875 – 1938) a Marie Bonaventurové – Hodrové (1880 – 1952). Hereckou dráhu začal začátkem 30. let v pražské Uranii. Poté prošel mimopražskými i pražskými divadly: pardubická Východočeská společnost (1932 – 1938), českobudějovické Jihočeské Národní divadlo (1938 – 1941), dále pražské Nové divadlo (1941 – 1943) a Vinohradské divadlo (1943 – 1976), ve kterém hrál i po odchodu na odpočinek. V Českých Budějovicích se rovněž věnoval režijní činnosti.

Zajímavé kreace sehrál v inscenacích „Višňový sad“, „Učené ženy“, „Don Carlos“, „Letní hosté“, „Noc s leguánem“ a nebo „Vlci“ (Teulier). Svou nejvýraznější postavu nalezl v neobyčejně humální roli doktora Galéna v Čapkově protiválečném dramatu „Bílá nemoc“.

Na filmovém pásu se nám Hodr zachoval nejčastěji jako skvělý představitel různých inteligentů, doktorů, inženýrů i vojáků, často záporných a zbabělých vlastností v menších rolích.

Od své první filmové postavy gestapáka ve Wassermanově dramatu NADLIDÉ (1946) sehrál například velitele stráže (KRAKATIT), německého vojáka (BÍLÁ TMA), právníka (VELKÁ PŘÍLEŽITOST), důstojníka (REVOLUČNÍ ROK 1848), lékaře (KARHANOVA PARTA), doktora (BOTOSTROJ), učitele (VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ), inženýra (ANNA PROLETÁŘKA), vojáka (JAN ŽIŽKA), úředníka Krále (NEVĚRA), rádce (LABAKAN), Hechtla (STRACH), oddávajícího úředníka (DŮM NA OŘECHOVCE), Roubíčka (... A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH), německého důstojníka (MARATÓN), učitele (NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA), psychiatra (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), Dr. Chmela (NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH), důchodního (KLADIVO NA ČARODĚJNICE), lékaře (TOUHA SHERLOCKA HOLMESE), hodináře Novotného (SOKOLOVO), Engertha (PALETA LÁSKY), starého nacisty (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), starostu (BOŽSKÁ EMA) či lékaře Galluše (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE).


1.1.1908
Žamberk, Rakousko-Uhersko
15.11.1984
Praha, Československo
Zdeněk Hodr csfd

Poločas štěstíPutování Jana AmoseRomanetoÚtěky domůBožská EmaZačátkem září se dalo do deštěZítra vstanu a opařím se čajemBílá růžePaleta láskyPoslední královnaSokolovoNa shledanou v lepších časech325 000 frankůHostinec U létavého drakaKrkonošské hromováníLabyrintLekceTajemství velikého vypravěčeTouha Sherlocka HolmeseZvláštní případJulián odpadlíkNa kolejích čeká vrahNávštěvyPřízrakVražedný týdenĎábelské líbánkyBratři RicovéDrama na lovuKladivo na čarodějnicePodivný výslechKardinál ZabarellaMaratónNaše bláznivá rodinaPekař Jan MarhoulRekviem za kouzelnou flétnuZločin pátera AmaraAmatérDita SaxováMuž, který stoupl v ceněPřísně tajné premiéryZločin a trik II.Zločin lorda SavilaČtyři v kruhuDobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévodaDoktor a běsiLidé z maringotekPoklad byzantského kupcePozdní doznáníVelká kapelaKonečná staniceNikdo se nebude smátVoják TanakaZtroskotání lodi KapermeulenA pátý jezdec je StrachBubnyOdpolední návštěvaTichoStrachKočár nejsvětější svátostiMuž s noži


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Hodr: 8.11. 2023 23:17