Maya Angelou (1928 - 2014)


Maya Angelou, vl.jménem Marguerite Ann Johnson je americká spisovatelka, básnířka a občasná herečka. Vydala sedm autobiografií, pět knih esejí, několik básnických sbírek a účinkovala v nespočtu divadelních her, filmů, TV seriálů a to po více než 50 let. Obdržela spoustu ocenění a přes třicet čestných doktorátů.

Marguerite Johnson se narodila v St.Louis v Missouri jako druhé dítě Baileymu Johnsonovi a Vivian Johnson /roz.Baxter/. Její starší bratr Bailey Jr. jí dal přezdívku Maya jako zkratku slova „My" nebo „Mya Sister". Když byly Maye tři roky, rodiče se rozcházejí a otec ji posílá i s bratrem vlakem do Stampsu v Arkansasu za jejími prarodiči. Za čtyři roky je jejich otec nečekaně vyzvedává a odešle zpět k jejich matce do St.Louis. V osmi letech byla Maya znásilněna matčiným přítelem panem Freemanem. Ten byl odsouzen, ale jen na jeden den a po propuštění jej zabil její strýc. Dalších pět let Angelou vůbec nekomunikovala. Po Freemanově smrti byla Angelou i její bratr opět poslány k babičce do Stampsu. Ve 14 letech se zase vrací k matce a stěhují se do Oaklandu v Kalifornii.

Během dvou světových válek navštěvovala střední školu George Washington High School a zároveň studovala tanec a drama na California Labor School. Po dokončení školy v 17 letech porodila svého prvního syna Clydea. V roce 1951 se provdává za řeckého elektrikáře a bývalého námořníka a taktéž muzikanta Enistasiouse Angelose. Navštěvuje hodiny moderního tance a s Alvinem Aileym a Ruth Beckford zákládá taneční skupinu „Al and Rita". Po rozvodu v roce 1954 tančí v profi-klubech kolem San Francisca, zejména v klubu The Purple Onion, kde se věnuje zpěvu a tanci stylu calypso music. V této době si mění jméno na Maya Angelou.

V letech 1954-1955 odjíždí na turné po Evropě s produkcí opery Porgy and Bess. V roce 1957 nahrává své první album Miss Calypso. V roce 1959 se stěhuje do New Yorku a věnuje se psaní. Potkává se s význačnými afro-americkými spisovateli a seznamuje se i s Martinem Lutherem Kingem Jr.


4.4.1928
Saint Louis, Missouri, USA
28.5.2014
Winston-Salem, North Carolina, USA
Maya Angelou csfd

Divná sešlostČas proměnCo si ušít do výbavyDobrodružství Augusta KingaPoetic JusticeThere Are No Children HerePorgy and BessCalypso Heat WaveLokiKořenySong for CesarWhy Is We Americans?Mr. SoulAmerická 90. létaMaya Angelou and Still I RiseI Hope You Dance: The Power and Spirit of SongThe Power of the HeartPod africkou oblohou30 for 30On the Shoulders of Giants: The Story of the Greatest Team You Never Heard OfGood HairAndrew Young PresentsAs Seen Through These EyesJoe Louis: America's Hero... BetrayedThe Ballad of Greenwich VillageSisters in CinemaAmerica Beyond the Color Line with Henry Louis Gates Jr.Inside TV Land: African Americans in TelevisionThe Unfinished JourneyYari Yari: Black Women Writers and the FutureMadagaskar - ztracený světPorgy and Bess: An American VoiceŽivoucí rájeAngelou on BurnsArthur Ashe: Citizen of the WorldCentury of Women, AMalcolm X: Make It PlainThe Great DepressionThe Real Malcolm XJames Baldwin: The Price of a TicketCreativity with Bill MoyersHungry i reunionŽivot v deltěVisionsHollywood InsiderGRAMMY Awards 2015The 87th Annual Academy AwardsThe BET Honors 2012Roots: Celebrating 25 Years30th NAACP Image AwardsElmo Saves ChristmasLauren Hutton and...22nd NAACP Image AwardsThe Arsenio Hall ShowThe Richard Pryor Special?Bicentennial Minutes


Aktualizace osobnostního profilu Maya Angelou: 17.2. 2024 17:51