Tuva Novotny 44 let


Zdá se vám jméno této půvabné švédské herečky a jedné z nejznámějších žijících hereček Skandinávie trochu exotické, trochu české a trochu mužské? Máte pravdu. Tuva Moa Matilda Karolina Novotny má příjmení po svém otci, který pochází z Prahy a jméno Tuva má indiánský původ podle jedné knihy, kde tuva nasavi znamená střed vesmíru. Ačkoliv se narodila ve Stockholmu vyrůstala v provincii středozápadního Švédska Värmland v blízkosti norských hranic. Její matka Barbro Hedström se proslavila jako významná švédská sochařka, otec studoval filmovou režií a věnoval se výuce žurnalistiky na universitě.

Stala se i součástí české kinematografie, když si v roce 2006 zahrála v českém filmu režiséra Dana Svátka BLÍZKO NEBE. V tomto filmu ztvárnila postavuu Emily. Za své herecké umění a půvab byla několikrát oceněná různými cenami a tituly. Pravděpodobně největším ji byl předen dánským princem Joachimem dne 23. listopadu 2004, kdy byla ustavena jedním ze čtyř švédských velvyslanců H. C. Andersena ( pro srovnání za Českou republiku byl oceněn tímto titulem Václav Havel a Magdaléna Kožená). Kromě herecké kariéry se věnuje i hudbě. V patnácti letech hrála na baskytaru v dívčí rockové kapele Rambo Allstars. K filmu SMALLA SUSSIE se podílela na vzniku soundtracku. Že není jen křehká kráska dokázala v dánském akčním thrilleru ID:A (2011), ve kterém hrála ženu se ztrátou paměti a znalostmi střelných zbraní a sebeobrany. V norských seriálech DAG a LILYHAMMER si vyzkoušela na několika epizodách pozici režisérky.

Tuva Novotny mluví švédsky, česky, dánsky, norsky a anglicky. V současnosti žije v Dánsku s dlouholetým partnerem Nicolaiem Bjerrumem Lersbryggenem a jejich společnou dcerou Ellou, narozenou v roce 2007.


21.12.1979
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Tuva Novotny csfd

AvgrundenPosel špatných zprávZero ContactSelvmordsturistenAnnihilationIntrigo: Tod eines AutorsBorg/McEnroeKrálův nesouhlasRosemariBojCesta do říše krále pírekKaptein Sabeltann og skatten i Lama RamaZločiny z vášně: Mrtvá nevěstaZločiny z vášně: Nebezpečné snyZločiny z vášně: Růže, polibky a smrtZločiny z vášně: Smrt milovanéhoZločiny z vášně: Tichý zabijákZločiny z vášně: Štědrý večer nastalFuck UpMammas pojkarID:ABröderna KarlssonDrahá AliceJíst, meditovat, milovatMed lukkede øjnePravda o mužíchOriginálSimon & MalouSvatební fotografIrene Huss - Zlaté teleNebezpečná posedlostUchazečČerná madonaSmå mirakel och storaČíslo 2Bang Bang OrangutangBlízko nebeFyra veckor i juniMladý AndersenStonedDag och nattDívka ze stratosféryFamilien GregersenNávrat tanečního mistraHubená SussieLetní slunovratNorrmalmstorgKommer du med mig dåNeviditelná manželkaHonem! Honem!NahýSleepwalkerTik TakKrálovstvíPatchworková rodina


Aktualizace osobnostního profilu Tuva Novotny: 30.10. 2023 16:44