Václav Štekl (1929 - 1994)


Václav Štekl se narodil 23. září 1929 v Plzni. Už od dětství miloval divadlo a věnoval se mu ochotnicky. Přesto se vyučil jako slévač šedé litiny a poté odešel na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1953. Jako profesionál zpočátku prošel Ústředním vojenským souborem Vítězná křídla (1954 – 1956), dále i Ústředním souborem ministerstva vnitra (1957 – 1959) a Semaforem (1960 – 1963). Se Semaforem se váže i jeden menší skandál. Jiří Suchý Šteklovi rád přenechal post uměleckého šéfa a on ihned vyloučil Jiřího Šlitra z vedení. Spor se dostal až na městský výbor KSČ a nakonec Suchý získal zpět svoji funkci ale Václav Štekl musel ze Semaforu definitivně odejít.

Představil se mj. v divadelních inscenacích „Figarova svatba“ (Bartolo), „Pouť pro dva“ (Matěj), „Pan Dodd má schůzku“ (Lancelot Dodd), „Slaměný klobouk“ (Fadinard a Vězinet), „Nezapomenutelný rok devatenáctý“ (Mladý námořník), „Taková ztráta krve“ (Učitel), „Zuzana je zase sama doma“, „Člověk z půdy“ apod. Jako posluchač DAMU hostoval i v pražském Národním divadle. Před filmovými kamerami debutoval až později – jako pan Fousek v komedii KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (1961) Zbyňka Brynycha. V dalších létech se představoval pravidelně v malých roličkách. Pouze několikrát to byly úkoly závažnější (třeba SPALOVAČ MRTVOL, KULHAVÝ ĎÁBEL, PAN VOK ODCHÁZÍ i PŘÍHODY PANA PŘÍHODY).

Během 60. let a začátkem 70. let se představil ve snímcích VĚŠTEC (náměstek), EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (úředník), LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (hudebník), DÁMA NA KOLEJÍCH (soused), TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (lampář), HAPPY END (řidič nákladního auta), MARATÓN (pan školník), SPALOVAČ MRTVOL (trojrole hudebníka, rozhodčího boxu a majitele panoptika), KULHAVÝ ĎÁBEL (otec), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ… (muž – barmanka), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (herec v divadelní hře), SVATBY PANA VOKA (zbrojnoš), PETROLEJOVÉ LAMPY (dirigent Mourek), ŽENY V OFSAJDU (hráč), SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (zákazník), 6 MEDVĚDŮ S CIBULKOU (učitel), NOC NA KARLŠTEJNĚ (zbrojnoš), TŘI NEVINNÍ (strýc Karel) i HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (zedník).

Dále si zahrál JUDr. Hybše (DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD), zájemce o auto (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…!), hauptmana (ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), ředitele hotelu (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), růžolícího muže („JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), strážného (DEVÁTÉ SRDCE), číšníka (ČAS PRACUJE PRO VRAHA), řečníka (LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ), kancléře Vintíře (PAN VOK ODCHÁZÍ), lapku (HRA O KRÁLOVNU), profesora Křováčka (ZLATÁ SLEPICE), pokladníka ve směnárně (CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), psychiatra (MONSTRUM Z GALAXIE ARKANA), Dusila (PŘÍHODY PANA PŘÍHODY), skladníka Babánka (PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU!), pana Černého (VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU), ceremoniáře (FALEŠNÝ PRINC) a řadu dalších.


23.9.1929
Plzeň, Československo
5.2.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Václav Štekl csfd

Kačenka a strašidlaPoslední motýlBurning SecretEpisoda v Západním BerlíněPravidelný příjezd se odkládá...Velká filmová loupežBerete se dobrovolně?Podivná přátelství herce JeseniaRevue za šest korunFalešný princVšichni musí být v pyžamuHledám tetu z kabaretuTři mušketýřiPropastPříhody pana PříhodyPříště budeme chytřejší, staroušku!Chodím a hvízdám siKaždému jeho nebeMonstrum z galaxie ArkanaV podstatě jsme normálníVelká sázka o malé pivoVíkend bez rodičůVýhra admirála KotrbyCo je doma, to se počítá, pánové...Hra o královnuZlatá slepiceKřehké vztahyLásky mezi kapkami deštěLáďo, ty jsi princezna!Nebožtíci na báleNeohlížej se, jde za námi kůň!Pan Vok odcházíPoprask na silnici E 4Čas pracuje pro vrahaAdéla ještě nevečeřelaDeváté srdceSkandál v Gri - Gri baru„Já už budu hodný, dědečku!“Což takhle dát si špenátHistorie lodě BečkyZítra to roztočíme, drahoušku...!Dva muži hlásí příchodHolka na zabitíHvězda padá vzhůruKufrNoc na KarlštejněToulavý EngelbertTři nevinníZnámost sestry AlenyDotek motýlaSlepé střevoZ nových pověstí českých: Dívčí válkaŠest medvědů s CibulkouLásky Emanuela PřibylaPetrolejové lampySvět otevřený náhodámTrapasy IIŽeny v ofsajduSvatby pana Voka„Pane, vy jste vdova!“


Aktualizace osobnostního profilu Václav Štekl: 16.11. 2023 20:34