Jan Pohan (1930 - 2015)


Jan Pohan, vlastním jménem Kurt Jüstl, pocházel z Karlových Varů, narodil se do německé rodiny, otec provozoval obchod s látkami, matka byla Angličanka. Krátce po přestěhování do Prahy (1933) oba rodiče zemřeli a Kurt pak dva roky strávil v sirotčinci. Po adoptování podplukovníkem Františkem Pohanem přijal jméno Jan Pohan. K herectví se poprvé dostal na vojně, kdy byl konferenciérem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1951-1955). Druhou polovinu padesátých let pak strávil v zájezdovém Vesnickém divadle (1955-1960), od roku 1960 byl členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov.

V řadě dalších filmů hrál Jan Pohan různé profese, diváci si jej dobře pamatují jako hajného Antoše z trilogie s Tomášem Holým (POD JEZEVČÍ SKÁLOU, 1978; NA PYTLÁCKÉ STEZCE, 1979; ZA TRNKOVÝM KEŘEM, 1980). V českém filmu se Pohan objevil naposledy v dramatu UZAVŘENÝ OKRUH (1989). Od počátku 60. let spolupracoval také s televizí, v menších rolích si zahrál v deseti seriálech, z inscenací stojí za zmínku ŠLECHETNÝ COWBOY SANDY (1964), JAKO KNÍŽE ROHAN (1983), MILENEC LADY CHATTERLEYOVÉ (1998) nebo IDEÁLNÍ MANŽEL (2001). V poslední době jsme Jana Pohana mohli vidět v televizním filmu SETKÁNÍ V PRAZE, S VRAŽDOU (2008).

Jako rodilý Němec vyniká Jan Pohan perfektní znalostí němčiny, což mu umožnilo zúčastnit se také zahraničních nebo mezinárodních filmových projektů. Již v 60. letech tak například hrál v německém filmu DIE NACHT IN GRENZWALD (Noc v pohraničním lese, 1968), později jeho jazykové vybavení využili tvůrci několika německých seriálů. Pro zahraniční produkci točil naposledy v rámci filmu KASPAR HAUSER (Kašpar Hauser, 1993). V dekádě devadesátých let našel Jan Pohan bohaté uplatnění v dabingu, bylo jej možno slyšet v řadě klasických děl světové kinematografie, později namluvil několik kriminalistických seriálů (Matlock, Komisař Navarro), prosadil se i v animovaných seriálech a filmech (Doba ledová). V roce 2001 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.


7.12.1930
Karlovy Vary, Československo
13.2.2015
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Pohan csfd

PamětniceSetkání v Praze, s vraždouSwingtimeTři životyČerná kartaFalešné obviněníNezvěstnýIdeální manželGambitIsabela, vévodkyně BourbonskáNávštěva staré dámyVelký případVšichni moji blízcíEx offoMilenec lady ChatterleyovéV erbu lviceKaspar HauserKlauni a vlastenciLásky barona LeisenboghaPohádka o touzePrincezna DušeJak chytit krokodýlaZvláštní bytostiRomance o vodníkoviUzavřený okruhKdoví, kdy začne svítatZemřeš, kdy budeme chtítČas žhavých kamenůCopak je to za vojáka...Devět kruhů peklaFigurky ze šmantůNarozeniny režiséra Z. K.Pohled z hlubinPojď, dáme sbohem žízniZa zády pekloÓda na radostDům na stará kolenaKdo se bojí, utíkáLokisPapilioRosa LuxemburgDobré světloHavárieMít někoho do deštěNávratyO mrtvých jen dobřeTísňové voláníČarodějky z Greenham CommonAmadeusAngolský deník lékařkyCihla zlataOdhalení jednoho spiknutíPod maskouPozor, je ozbrojen!Rubikova kostkaTéto noci v tomto vlakuJako kníže RohanPutování Jana AmoseStopy zločinu: Alibi jako řemenTisíc mil pro tatřičku


Aktualizace osobnostního profilu Jan Pohan: 3.11. 2023 09:26