Marthe Keller 79 let


Tato švýcarská herečka a operní režisérka se narodila 28. ledna 1945 v Basileji. Od mládí jí bavilo umění a proto se začala věnovat baletu. To jí však nevydrželo - po jejím lyžařském úraze ve věku 16 let, kdy si poranila nohu, musela s baletem skončit. Začala se tedy věnovat herectví a díky tomu, že jako Švýcarka mluvila perfektně německy, se propracovala do Schillerova divadla v Berlíně. Z divadla to byl už jen krůček k prvním filmovým rolím a tak jí můžeme od roku 1964 vídat i na plátnech kin a televizních obrazovkách.

Další úloha však znamenala jistý převrat v její kariéře. Ve filmu FEDORA (1978) režiséra Billyho Wildera ztvárnila dceru stárnoucí a zmrzačené herecké hvězdy. Avšak spolupráce s Wilderem byla údajně velmi špatná a to se podepsalo na kvalitě jejího výkonu a celkovém neúspěchu filmu. Poté sice ještě následuje film po boku Marlona Brandona ZÁHADNÝ VZOREC (1980), ale tím končí její hollywoodské účinkování. Následují už jen evropské filmy, z nichž je jen několik lépe hodnocených (OČI ČERNÉ, MLADÁ KATEŘINA VELIKÁ, LÁSKY Z LISABONU, CORTEX).

Marthe Kellerová vyhrála několik cen – za film PAR ARMOUR cenu pro hlavní herečku na filmovém festivalu v Biarritzu v roce 2003, za nejlepší výkon ve vedlejší roli filmu FRAGILE Švýcarskou filmovou cenu v roce 2006 a v roce 1977 německou televizní cenu Bambi. Nikdy se neprovdala a má jediného syna Alexandra s francouzským režisérem Phillipem de Brocou, s kterým nějaký čas žila a spolupracovala na začátku své kariéry.


28.1.1945
Basilej, Švýcarsko
Marthe Keller csfd

Mars ExpressOne LifeJeanne má každý rádMoje malá sestraMá úžasná WandaLa Sainte familleOn ment toujours à ceux qu'on aimeZwingliDévoiléesL'Ordre des médecinsThe WitnessLes Sources assassinesThe EscapePo lásceAmnézieLa Vie à l'enversZnamení andělů - MiserereVe spěchuMůj nejlepší nepřítelRésidence, LaVelikániI pro lásku se zabíjíŽivot po životěSous un autre jourPoslední službaPoslední zločinChrysalisDans l'ombre du maîtreLe lienOslněni sluncemFragileDie Nacht singt ihre LiederLa nourriceTout va bien, c'est NoëlPar amourČas vlkaPerversions of the Damned, TheLe DerrièreÉcole de la chair, L'KLásky v LisabonuJak tvrdí PereiraNuits blanchesŠpinavé penízeMon amie MaxJeanne d'Arc au bûcherLiberate mio figlioDva kroky do rájeIm Kreis der IrisLapse of MemoryTurbulencesMladá Kateřina VelikáUn coeur a prendreGeorg Elser - Einer aus DeutschlandLa Ruelle au clair de luneVítězstvíHospice, TheOči černéJoan Lui - ma un giorno nel paese arrivo io di lunedìRouge baiser


Aktualizace osobnostního profilu Marthe Keller: 19.11. 2023 13:54