James Randi (1928 - 2020)   † 92 let


James Randi je kanadsko-americký autor, skeptik a dřívější iluzionista. Již několik desítek let je nejvíce znám pro svůj kritický postoj vůči všem pseudovědám jako je léčitelství, grafologie, astrologie, proutkaření, telepatie, telekineze a mnoho dalších, jejichž opravdovost úspěšně vyvrací a divákům dokazuje, že mentalisté a senzibilové využívají stejných triků, jakých využíval sám Randi coby jevištní kouzelník. Do středu mezinárodní pozornosti se Randi dostal v roce 1972, kdy veřejně napadl senzibila Uriho Gellera, kterého obvinil z šarlatánství a podvodu. Mimo jiné Randi zpochybňuje existenci paranormálních jevů a kritizuje okultismus a nadpřirozeno, které souhrnně označuje pojmem "woo-woo".

Randi se raději označuje za kejklíře než za kouzelníka, jelikož žádná kouzla ve skutečnosti neovládá a sám proklamuje, že vše, co na jevišti předvádí, jsou pouhé triky. Mimo jiné je Randi zdatným útěkářem, za svou kariéru předvedl nespočet útěků ze sejfů či vězeňských cel. Je držitelem dvou světových rekordů; v zapečetěné rakvi pod vodou vydržel hodinu a 44 minut, tedy o 11 minut déle, než dřívější držitel rekordu Harry Houdini. Druhý světový rekord Randi zdolal, když byl uzavřen v bloku ledu po dobu 55 minut.

Randi je autorem knihy biografií proslulých kouzelníků The Conjuring, mimo jiné také biografií Harryho Houdiniho, Uriho Gellera nebo Nostradama. V roce 1989 rovněž vydává knihu Kouzelný svět Úžasného Randiho, ve které v kostce představuje nejznámější triky dětem. V knize Pravda o Uri Gellerovi shrnuje svá tvrzení, že senzibil Geller není nic než šarlatán používající standardní kouzelnické triky. Geller Randiho zažaloval o 15 milionů dolarů. Geller soud prohrál a byl nucen zaplatit 120 tisíc dolarů za podání nesmyslné žaloby. Geller nebyl zdaleka posledním, kdo se z podobných důvodů s Randim soudil, přesto dodnes Randi hrdě prohlašuje, že nikomu ze žalujících v životě nezaplatil ani dolar, ani cent.

Randi se pravidelně objevoval v mnoha televizních show, kde demonstroval, jak senzibilové klamou diváky a přímo na jevišti mnoho takových senzibilů konfrontoval s důkazy. Ti se později zpravidla k podvodu přiznali. Vyvrátil tak například schopnosti muže, který údajně vidí aury druhých, muže, jenž podle písma dokáže odhadnout profesi člověka, nebo ženy, která dokáže popsat člověka dle poskytnuté fotografie. Dále například úspěšně vyvrátí účinky léčivých krystalů a minerálů, grafologie, astrologie, telepatie a mnoha dalších. V pořadu The Tonight Show Randi představil ukázku ze seance léčitele Petera Popoffa, které se Randi účastnil a předložil neprůstřelné důkazy o Popoffově podvodném jednání, což vedlo k jeho bankrotu.


7.8.1928
Toronto, Ontario, Kanada
20.10.2020
Plantation, Florida, USA
James Randi csfd

Beyond DesirePenn & Teller Get KilledInvisible ThreadGood to See You Again, Alice CooperIs There Sex After Death?Happy DaysSend ProofAn Honest LiarNevěřícíPříběh heavy metaluTROM: The Reality of MeAndrus: The Man, the Mind & the MagicJe to možné?Penn & Teller: Bullshit!HorizonÚnik nebo smrtLawrence Leung's UnbelievableScience Busters - Wer nichts weiß muss alles glaubenMitä ihmettä?The Arsenio Hall ShowInside EditionMagic at the RoxySezame, otevři seThe David Frost ShowThe Bob Braun ShowThe Les Crane ShowThe Tonight Show Starring Johnny CarsonThe Mike Douglas ShowI've Got a Secret


Aktualizace osobnostního profilu James Randi: 26.4. 2024 12:28