Milan Sandhaus (1927 - 1998)


Milan Sandhaus měl od dětství dva protichůdné zájmy – hrál fotbal a ochotnické divadlo, po přestěhování do Prahy byl dokonce vrcholovým fotbalistou za Slávii (1942-1947), současně po válce hrál v Divadle 5. května. V roce 1948 přešel jako fotbalista do Pardubic, kde začínal, nadále se ale věnoval i divadlu. Nakonec byl jako profesionální herec angažován do Východočeského divadla v Pardubicích, kde pak setrval až do konce života (1954-1998). Na jevišti hrál převážně komické nebo tragické role, dokázal ale přesvědčivě ztvárnit i psychologicky složité typy. Uplatnění našel v širokém spektru repertoáru, ze světových autorů hrál v Hamletovi, Othellovi, Cyranovi z Bergeracu nebo Tartuffovi, objevil se i v moderně (Kočka na rozpálené plechové střeše, Drobečky z perníku). Z českého dramatu je na místě připomenout Švandu dudáka. Sandhaus dostal sice nabídky k přestupu na jiné scény, ale Pardubicím zůstal věrný; poslední velkou roli ve hře Casanova na duchcovském zámku již nestačil odehrát.

Výjimečně spolupracoval Sandhaus také s televizí, hrál například v seriálech TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975) a DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1989). Naposledy stál před filmovou kamerou jako Francl v komedii ČERNÍ BARONI (1992). Kromě divadla a filmu účinkoval také v rozhlase, především v Hradci Králové (pravidelně od roku 1957).

Milana Sandhause vytrhla z plného pracovního nasazení zákeřná choroba, jíž nakonec podlehl. Zemřel v Pardubicích 17. dubna 1998 krátce po svých 71. narozeninách.


11.3.1927
Sezemice, Československo
17.4.1998
Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj, Česko
Milan Sandhaus csfd

Černí baroniSilnější než jáCesta na jihozápadEvropa tančila valčíkOutsiderVeronikaKomediantKouzelníkův návratOldřich a BoženaPutování Jana AmoseHodina životaKonečná staniceHrozbaPast na kachnuSólo pro starou dámuMys Dobré nadějeOsvobození PrahyPřípad mrtvého mužeZbraně pro PrahuTajemství zlatého BuddhyZatykač na královnuZlá nocTvář pod maskouVšichni dobří rodáciJá, spravedlnostKristove rokyPiknikDobrodružství kriminalistikyTřicet případů majora ZemanaKaňon samé zlato


Aktualizace osobnostního profilu Milan Sandhaus: 30.10. 2023 13:52