Jim Broadbent 74 let


Když se podíváme na Jima Broadbenta, vidíme snad pohodového staršího pána, kterého si každý hned dokáže představit v teplých ponožkách a čajem u krbu. Vidíme hodného dědečka, vzorného manžela, příjemného společníka a snad i vtipálka. Ten pán má ale doma za kolekcí hrnečků schovaného Oscara, dvě ceny Bafta a Zlatý Globus.

Člověk musí hodně pátrat v paměti, aby si jej vybavil v Gilliamových ZLODĚJÍCH ČASU či BRAZILU jako konferenciéra a Dr. Jaffeho. Snad ještě víc musíme pátrat v paměti, abychom si vzpomněli na roličky v SUPERMANOVI 4 a HŘE NA PLÁČ. A naopak, kolik lidí vidělo filmy jako LIFE IS SWEET, WORK! nebo NONA, ve kterých hrál hlavní role ? Broadbent zkrátka nebyl znám široké veřejnosti, i když špatné role neměl. Zahrál si ve filmech předních britských režisérů, i režisérů amerických. Bránu do pomyslného světa hvězd mu však otevřel až muzikál MOULIN ROUGE!.

Harold Zidler, majitel neblaze proslulého stavení, kterého Broadbent obdařil charakterem, vtipem a nadsázkou, která přesně seděla do Luhrmanova filmu. Odzpíval v něm jedny z nejchytlavějších písniček včetně Like a Virgin a dostal jeho první cenu Bafta. Režisér Richard Eyre si jej vybral do menšího filmu IRIS, kde mu byla určena role starého Johna Bayleyho, jemuž umírá manželka. Přesná dávku citu, lásky a smutku v očích mu vynesla Oscara i Zlatý Globus najednou. Jimu Broadbentovi se splnil sen.

Od té doby jej občas vidíme v komerčnějších záležitostech, jako například v roli tatínka Bridget Jonesové nebo jako profesora Kirka v Letopisech Narnie. Dostal se dokonce na práh světové komerce jako Horác Slughorn v šestém HARRY POTTEROVI a rolí dalšího profesora v nejnovějším INDIANA JONESOVI ! Ovšem na svoje malé britské filmy rozhodně nijak nezanevřel a milerád si zopakuje hraní s Colinem Firthem, Billem Nighym, Helen Mirrenovou a třeba v televizním dramatu Longford, za které opět sklízí ovace kritiků. Jim Boadbent už se zkrátka neztratí.


24.5.1949
Lincoln, England, Velká Británie
Jim Broadbent csfd

The Unlikely Pilgrimage of Harold FryMagikCharlotteChlapec, kterému říkají VánoceDolittleVévoda z WellingtonuZa pět dvanáctBlack 47Král LearKrálové zlodějůPaddington 2Stejní jako myThe Sense of an EndingDítě Bridget JonesovéEthel a ErnestLegenda o TarzanoviOrel EddieBrooklynDas Wetter in geschlossenen RäumenDáma v dodávceThe Go-BetweenGet SantaPaddingtonPošťák PatSejmi prezidentaHarry Hill Movie, TheLe Week-EndSviňákThe Great Train RobberyUzavřený kruhAtlas mrakůHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Velká vánoční jízdaŽelezná ladyDalší rokHarry Potter a Princ dvojí krveIrská odplataKrálovna ViktorieProkletý klubEinstein a EddingtonIndiana Jones a Království křišťálové lebkyInkoustové srdcePohádka ze zátokyAnd When Did You Last See Your Father?Jednotka příliš rychlého nasazeníLord LongfordUmění musí boletZachraňte JimmyhoKouzelný kolotočLetopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříňRobotiValiantBridget Jonesová - S rozumem v koncíchCesta kolem světa za 80 dníJarmark marnostiSmečkaVera Drake - Žena dvou tváříZoubekHoši z County ClareMladí návštěvníci


Aktualizace osobnostního profilu Jim Broadbent: 30.10. 2023 17:13