Julee Cruise (1956 - 2022)


Americká zpěvačka i příležitostná herečka, která vyniká distingovaným lehkým hlasem Julee Cruise se narodila 1. prosince 1956 v Crestonu v Iowě. Studovala hru na lesní roh na Drake University a účinkovala jako herečka a zpěvačka v Minneapolis. Později se přestěhovala do New Yorku, kde ztvárnila roli Janis Joplin v jedné revue. Zde také pracovala jako hledačka talentů pro skladatele Angela Badalamentiho.

Pozitivní ohlas skladby Mysteries of Love vedl k natočení prvního alba Floating into the night. Na mnoha písních se na tomto albu podíleli Angelo Badalamenti a David Lynch. Album se stalo populárním u muzikantů, jako jsou třeba: Tim Booth nebo Moby, který chtěl zpěvačce nabídnout spolupráci na tracku Drown disco, který se nakonec nerealizoval.

Další signifikatní projekt, na němž se Julee podílela, byl sountrack pro Lynchův TWIN PEAKS, kde kompletně originální hudbu zkomponoval Angelo Badalamenti. Sklaba Falling se stala hlavní znělkou celého seriálu a byla oceněna cenou Grammy za nejlepší popovou instrumentální píseň. Celý soundtrack, na kterém Julee Cruise hostovala jako vokalistka ve skladbách Into the Night, The Nightingale a ve vokální verzi Falling, se stal nejprodávanějším filmovým soundtrackem všech dob. V samotném filmu i seriálu Twin peaks si Julee zahrála postavu tajemné zpěvačky.

Julee Cruise natočila také opět, společně s Davidem Lynchem a Angelem Badalamentim, coververzi písně Elvise Presleyho, nazvané Summer Kisses, Winter Tears, která byla použita na soundtrack snímku AŽ NA KONEC SVĚTA režiséra Wima Wenderse. V roce 1993 vydává své druhé album The Voice of Love, které i přes kontroverzní přijetí kritikou, přineslo hodně písní, jež byly fanoušky považovány za nejlepší, co Cruise nazpívala.


1.12.1956
Creston, Iowa, USA
9.6.2022
Pittsfield, Massachusetts, USA
Julee Cruise csfd

Twin Peaks: ohni se mnou pojďIndustrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken HeartedRed Shoes, TheThe Wind in the WillowsPuss in BootsAlice in WonderlandL. Frank Baum's The Marvelous Land of OzMěstečko Twin PeaksThe Music of David Lynch Benefit ConcertSecrets from Another Place: Creating Twin Peaks


Aktualizace osobnostního profilu Julee Cruise: 3.4. 2024 19:31