Lily Tomlin 84 let


Lily Tomlin se narodila 1. září roku 1939 v Detroitu otci Guyi Tomlinovi (továrenský dělník) a matce Lillie Mae (asistentka v nemocnici). Její rodiče byli baptisté a do Detroitu se přestěhovali během ekonomické krize. Po maturitě se Lily rozhodla absolvovat přípravná studia medicíny na Wayne State University, jichž ale brzy zanechala a vydala se na uměleckou dráhu. Zpočátku vystupovala ve stand-up comedy show v Detroitu a New Yorku, v roce 1965 se však konečně dočkala prvního vystoupení v TV, a to v THE MERV GRIFFIN SHOW.

Před filmovou kamerou se Lily zaskvěla hned při svém debutu, a to ve filmu NASHVILLE Roberta Altmana. Za roli zpěvačky Linnei Reese dokonce získala nominaci na Oscara. Dalším z uznávaných hereckých vystoupení je rozhodně role výstřední Margot Sperling v detektivce POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ, za niž obdržela Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. Kvalitních výkonů podala Lily Tomlin během své kariéry bezpočet. V komediích (OD DEVÍTI DO PĚTI; MALÁ, MENŠÍ, JEŠTĚ MENŠÍ) dokázala naplno využít svého talentu a zkušeností a pro mnohé diváky se její role staly nezapomenutelnými.

V současné době se Lily Tomlin věnuje natáčení vzhledem k pokročilejšímu věku jen sporadicky. Pravidelně se objevuje pouze v roli Roberty v seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY, krom hraní příležitostně dabuje menší role v animovaných filmech či seriálech. Od roku 2008 Lily píše příspěvky na ženský web wowOwow.com, kde probíhají diskuse o politice, kultuře a "drbech".


1.9.1939
Detroit, Michigan, USA
Lily Tomlin csfd

80 for BradyMoving OnSpider-Man: Paralelní světyBabiThe Road HomeJak se dostat na PrincetonStars in ShortsRůžový panter 2Jako vzteklí psiMravenčí polepšovnaZítra nehrajeme!Angel and Her No Good SisterMám rád HuckabeesOrange CountyKidŘezník, kněz a prostitutkaČaj s MussolinimKrippendorfův kmenReno Finds Her MomEdith Ann's Christmas: Just Say NoelFlirtování s katastrofouOdejít jako vrahVztekEdith Ann: A Few Pieces of the PuzzleEdith Ann: Homeless Go HomeA kapela hrála dálBurani z Beverly HillsProstřihyHráčStíny a mlhaThe Search for Signs of Intelligent Life in the UniverseJsem žena nebo mužMalá, menší, ještě menšíMuppets Go to the Movies, TheOd devíti do pětiMoment by MomentPoslední představeníLilyScarecrow in a Garden of CucumbersGrace a Frankie


Aktualizace osobnostního profilu Lily Tomlin: 10.11. 2023 18:22