Carmen Dell'Orefice 92 let


Americká modelka a herečka Carmen Dell'Orefice se narodila 3.6.1931 a je momentálně nejstarší aktivní supermodelkou na světě. Na obálce Vogue se objevila už v 15 letech. Narodila se v New Yorku rodičům italského a maďarského původu. Její rodiče však měli nestabilní vztah charakterizovaný častými rozchody. Dell'Orefice tak žila v dětských domovech nebo po známostech rodičů.

Se svou matkou pracovaly jako švadleny a v roce 1947 jí u modelingové agentury zvýšili mzdu na $10-$25\h. U časopisu Vogue patřila vůbec mezi nejmladší modelky a pracovala s nejznámějšími módními fotografy éry včetně Irvinga Penna, Gleba Derujinskyho, Francesca Scavulla, Normana Parkinsona, či Richarda Avedona. Dell'Orefice byl fotografována i Melvinem Sokolským pro Harperův bazar roku 1960. Obraz s názvem Carmen Las Meninas byl velmi dobře přijat i na mezinárodní úrovni. Sokolský ji také fotografoval pro Vanity a byla rovněž můzou malíře Salvadora Dalího.

Po letech o ní Vogue ztrácí zájem, ale v katalozích jí modelování spodního prádla vynáší 300$/h. Po svém druhém manželství v roce 1958 z modelingu odchází, ovšem po jejím třetím rozvodu a finančních potížích se roku 1978 vrácí k modelingu. Dodnes se Dell'Orefice pravidelně objevuje ve svých reklamních kampaních, které pracují s Vogue, W i Harper bazar. U filmu získala vedlejší roli díky slavné kostymérce Edith Headové v komedii The Last of the Secret Agents? (1966) a poté získala vedlejší roličku až v krimi Jít za sluncem (1996) s Woody Harrelsonem. Poté se mihla ještě v dalších menších rolích v poměrně známých snímcích a dvakrát si jí vyžádal dokonce i Woody Allen.

V červnu 2011 oslavila 80. narozeniny. Dne 19. července 2011 jí byl udělen čestný doktorát na University of Arts v Londýně, jako uznání za její příspěvek v módním průmyslu. V roce 2015 Dell'Orefice spolupracovala s Davidem Gandym a Isabeli Fontanou v oblasti podpory pro znovuotevření obchodního domu Palacio de Hierro Polanco, které bylo renovováno. Tento obchod získal popularitu v kontinentu díky účasti těchto modelů v kampani, jako i luxusní značky jako je Louis Vuitton, Hermes, Montblanc atd.


3.6.1931
New York City, New York, USA
Carmen Dell'Orefice csfd

GuruHollywood v koncíchCelebrityJít za sluncemThe Last of the Secret Agents?Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní obětiBeauty CULTureO tváři: Supermodelky tehdy a nyníBill Cunningham New YorkAgeless HeroesHotel, TheFashion News LiveHour Magazine


Aktualizace osobnostního profilu Carmen Dell'Orefice: 17.10. 2023 19:11