René Navarre (1877 - 1968)


Francouzský herec René Navarre proslul především titulní rolí v prvním filmovém zpracování oblíbené literární předlohy o záhadném zločinci Fantomasovi, následně byl hvězdou němé éry, až příchod zvuku znamenal postupný útlum herecké kariéry. Narodil se jako Victor René Navarre v Limoges a tady také žil do svých šestnácti let, načež odešel do Paříže a začal se živit jako divadelní herec. Po skromných začátcích na Montmartru vystřídal řadu scén v Paříži i regionálních divadlech.

Zhruba od roku 1911 hrál René Navarre téměř výhradně ve filmech Louise Feuillada, v roce 1912 například natočil sérii krátkých snímků s dětskou hvězdou René Darym. Sám Navarre se stal skutečnou filmovou hvězdou o rok později opět díky spolupráci s Feuilladem, který v letech 1913-1914 natočil pět dlouhometrážních filmů na motivy oblíbených románů o králi zločinců Fantomasovi. Prvním z nich byl titul VE STÍNU GILOTINY (Fantômas – À l'ombre de la guillotine, 1913), následovaly snímky FANTOMAS (Juve contre Fantômas, 1913) a MRTVÝ, KTERÝ ZABÍJÍ (Le mort qui tue, 1913), v dalším roce pak měly premiéru filmy FANTOMAS KONTRA FANTOMAS (Fantômas contre Fantômas, 1914) a FALEŠNÝ ÚŘEDNÍK (Le false magistrat, 1914), které již měly délku celovečerních filmů.

Příběhy o Fantomasovi sice vycházely z literárního braku, ale díky osobnosti režiséra a některým později často opakovaným filmařským postupům v rámci kriminálního žánru patří dnes do zlatého fondu francouzské kinematografie. Proto byly také dochované filmové kopie renovovány a v roce 2005 vydány na DVD. René Navarre díky tomu dodnes zůstává v mezinárodním povědomí zájemců o němou éru. Na začátku první světové války byl povolán do armády, již v roce 1915 se ale vrátil do civilu a v následujících letech se více věnoval filmové produkci, pokoušel se i o režii.

Během dvacátých let zůstával vyhledávaným hercem hlavních rolí (VIDOCQ, 1922), i když později vzhledem k pokročilému věku zájem o něj postupně klesal. Ozvučení filmu na přelomu 20. a 30. let znamenalo definitivní úpadek Navarrovy kariéry, protože jeho příliš teatrální projev nestačil požadavkům na moderní filmové herectví. Ve třicátých letech odehrál nicméně ještě několik vedlejších rolí.


8.7.1877
Limoges, Francie
8.2.1968
Azay-sur-Cher, Francie
René Navarre csfd

Les 3 tamboursBrazza ou l'épopée du CongoBécassineLes Surprises de la radioSon oncle de NormandieLa Belle revancheMonsieur CoccinelleChéri-BibiJudex 34Mam'zelle SpahiMephistoDer Weg durch die NachtDie SchleiertänzerinLeón de Sierra Morena, ElMeineid - Ein Paragraph, der Menschen tötetBelphégorPoker d'asJean ChouanLa JusticièreMon oncleLa Réponse du destinLe Gardien du feuFerragusVidocqTue la mortLa Nouvelle auroreLa GeôleFantomas IV: Fantomas kontra FantomasFantomas V: Falešný soudceL'Enfant de la roulotteL'ÉpreuveLa Petite andalouseFantomas I: Ve stínu gilotinyFantomas II: Juve kontra FantomasFantomas III: Mrtvý, který zabíjíLa Gardienne du feuLa Marche des roisLe Secret du forçatLe ProscritLa RencontreLe CalvaireLe Coffret de TolèdeLe Diamant du sénéchalLes LettresManon de MontmartrePâques rougesAu gré des flotsErreur tragiqueL'AngoisseL'IntruseL'Écrin du rajahLa DentellièreLa Petite danseuseLa Rose blancheLe Bon propriétaireLe BrowningLe Guet-apensLe Mariage de miss NellyLe RevenantLes Audaces de coeur


Aktualizace osobnostního profilu René Navarre: 5.3. 2024 18:30