Dub Taylor (1907 - 1994)


Walter Clarence Taylor Jr. známý též jako Dub Taylor byl americký herec charakterových rolí, účinkující převážně ve westernech ale taky v komediích. Byl otcem herce Bucka Taylora, ztvárňujícího postavu Newlyho O'Briana ve westernovém seriálu GUNSMOKE /1955-1975/. Taylor se narodil v Richmondu ve státě Virginia. Jeho jméno mu zkrátili přátelé na "W" /dabljů/ a pak na "Dub" /dab/. Když bylo Walterovi pět let, přestěhovala se jeho rodina do Augusty v Georgii a žili tam až do jeho třinácti let.

Získává menší role v klasických filmech jako MR.SMITH GOES TO WASHINGTON /1939/ s Jimmym Stewartem, v hudebním filmu A STAR IS BORN /1954/ nebo v černo-bílém sci-fi filmu THEM! /1954/ spolu s tuctem rolí v TV produkci. Taylor vystupoval s Alanem Halem Jr. v televizním seriálu CASEY JONES /1958/ v roli hasiče Wallyho.

V roce 1965 se připojuje k filmové společnosti režiséra Sama Peckinpaha a hraje ve westernu MAJOR DUNDEE, postavu profi lupiče koní, následně v epickém westernu THE WILD BUNCH /1969/, ve filmu se Stevem McQueenem JUNIOR BONNER /1972/, v krimi filmu THE GETAWAY /1972/ opět s McQueenem a ve westernovém dramatu PAT GARETT AND BILLY THE KID /1973/. Objevil se i v krimi filmu Michaela Cimina THUNDERBOLT AND LIGHTFOOT /1974/.

Navzdory jeho rozmanité herecké kariéře, jádrem jeho herectví byly westerny. Spolu s Johnem Waynem a Rockem Hudsonem hrál ve westernu UNDEFEATED /1969/. Jeho nejznámějším filmem je krimi Arthura Penna s Warrenem Beattym a Fay Dunaway BONNIE AND CLYDE /1967/. Jeho charakteristickým znakem byla tvrďácká buřinka, rozevláté šedé vlasy a nakřáplý kdákavý hlas. Svůj hlas uplatnil v Disneyho animovaných filmech a komerčních reklamách.


26.2.1907
Richmond, Virginia, USA
3.10.1994
Los Angeles, California, USA
Dub Taylor csfd

MaverickUpadnout v nemilostKovboj ConagherMými hrdiny byli vždy kovbojovéThe Gambler Returns: The Luck of the DrawNávrat do budoucnosti IIIVlak do TexasuTa nejlepší létaThe OutlawsVelký závod 2Ojetá autaSoggy Bottom, U.S.A.1941They Went That-A-Way & That-A-WayBeartoothKit Carson and the Mountain MenMoonshine County ExpressThe Last of the CowboysZáchranářiBurnt OfferingsCreature from Black LakeDoc Hooker's BunchFlash and the FirecatGatorPodzimní vítrPoklad na ostrově MatecumbePony Express RiderBohatstvíHearts of the WestThe Daughters of Joshua Cabe ReturnHonky TonkShootout in a One-Dog TownThunderbolt a LightfootBrock's Last CaseCountry BlueLacinej fešák EddiePat Garrett a Billy KidTeror nad oblakyTom SawyerBlack JackJunior BonnerThe Delphi BureauÚtěkEvel KnievelMan and BoyPodporujte svého pistolníka!Sam Hill: Who Killed Mr. Foster?Menace on the MountainMuž zvaný KůňSpravedlnost černého mužeThe Murdocks and the McClaysThe Wild CountryVykoupení L.B. JoneseDivoká bandaNeporaženíPobertovéRide a Northbound HorseSmrt pistolníkaStrom poznáníThe Flim-Flam Man


Aktualizace osobnostního profilu Dub Taylor: 24.2. 2024 11:25