Terry-Thomas (1911 - 1990)


Uznávaný anglický komik Thomas Terry Hoar-Stevens (od roku 1948 používal jméno Terry – Thomas) se živil nejprve jako nižší úředník, prodavač masa, pianista, komparzista a během války jako konferenciér. Po druhé světové válce začal pracovat na plný úvazek v televizi nejprve v seriálech a později i ve filmu.

Počátkem 60. let začala být Anglie pro Terryho – Thomase malá a přijímal i první nabídky z Hollywoodu. V crazy-komedii Stanley Kramera TO JE ALE BLÁZNIVÝ SVĚT (1963) se zúčastnil v roli podplukovníka britské armády J. Algernon Hawthorna divokého závodu o zakopaný poklad v parku Santa Rosita, v další komedii JAK ZABÍT SVOU ŽENU (1965) si zahrál sluhu svého pána Jacka Lemmona.

V druhé polovině 60. let anglický režisér Ken Annakin navázal filmy BÁJEČNÍ MUŽI NA LÉTAJÍCÍCH STROJÍCH (1965) a NA ŘVOUCÍCH STROJÍCH DO MONTE CARLA (1969) na velký úspěch komedie To je ale bláznivý svět. V prvním leteckém závodu Londýn – Paříž se Terry – Thomas představil jako Sir Percy Ware-Armitage, člověk který nikdy nic neponechává náhodě a pomocí sabotáží se snaží vyřadit další účastníky závodu, v druhém uvedeném filmu pak jako jeho syn, který podědil všechny charakteristické vlastnosti svého otce. Našemu divákovi se ale zejména vryl do paměti jako kapitán („velký knír“) sestřeleného bombardéru B-17 nad Paříží ve slavné francouzské komedii VELKÝ FLÁM (1966), který se snaží dostat spolu s ostatními členy posádky do vichystické Francie.

Úspěšnou filmovou kariéru herci ukončila propukající Parkinsonova nemoc a proto se v sedmdesátých letech objevoval pouze v menších rolích, případně propůjčoval svůj hlas animovaným postavám. Jeho poslední rolí byla postava doktora Mortimera v parodii PES BASKERVILLSKÝ (1978). V posledních letech života se herec dostal do finančních problémů a byl odkázán na dobročinné příspěvky svých přátel a obdivovatelů. Zemřel v sanatoriu v Godalmingu ve věku nedožitých 79 let.


14.7.1911
Finchley, Londýn, England, Velká Británie
8.1.1990
Godalming, Surrey, England, Velká Británie
Terry-Thomas csfd

Šťastné narozeniny, HarryIsla de las cabezas, LaKingdom of GiftsPes baskervillskýDvojčataLa mosca hispánicaThe Bawdy Adventures of Tom JonesSide by SideChi ha rubato il tesoro dello scia?The Cherry PickerGli eroiI Love a MysteryRobin HoodThe Vault of HorrorColpo grosso, grossissimo... anzi probabileZnovuzrození Dr. PhibeseOhavný Dr. PhibesAtlantský valHowdy12 + 12000 Years LaterArthur! Arthur!Na řvoucích strojích do Monte CarlaDiabolikDon't Raise the Bridge, Lower the RiverHow Sweet It Is!Sette volte setteUno scacco tutto mattoWhere Were You When the Lights Went Out?ArabellaArrriva DorellikPrůvodce ženatého mužeRocket to the MoonThe Karate KillersThe Perils of PaulineFantástico mundo del doctor Coppelius, ElMunster, Go Home!Our Man in MarrakeshSe tutte le donne del mondoThe DaydreamerThe Sandwich ManTop CrackVelký flámBáječní muži na létajících strojíchEverybody's Got a SystemJak zabít svou ženuPodivné manželstvíYou Must Be Joking!British at Play, TheMyš na měsíciTerry-ThomasTo je ale bláznivý světWild Affair, TheBachelor FlatKill or CureOperation SnatchThe Wonderful World of the Brothers GrimmHis and HersMatter of WHO, AThe Bing Crosby Show


Aktualizace osobnostního profilu Terry-Thomas: 1.11. 2023 17:29