Keenan Wynn (1916 - 1986)


„Nepovažuji se za hvězdu. Jsem řemeslník, který zná dobře své řemeslo“.

Díky odhodlání a kontaktům své ženy se mu podařilo uzavřít kontrakt se společností MGM. Svůj filmový debut pod křídly této společnosti pak zaznamenal v roce 1942 v romantickém dramatu NĚKDE SE POTKÁME. V tomtéž roce se objevil ještě jako agent Gene Kellyho ve filmu FOR ME AND MY GAL. O rok později ztvárnil gangstera ve snímku LOST ANGEL a v roce 1944 si zahrál vojáka a přítele Roberta Walkera v SEE HERE, PRIVATE HARGROVE. V roce 1945 se před kamerou potkal opět s Robertem Walkerem, tentokrát v romanticko – dobrodružném filmu HODINY. Ve stejném roce se objevil také jako nápadník Lucille Ball v dramatu WITHOUT LOVE a s Lucille si zahrál i o rok později v EASY TO WED.

Během válečných let se Keenanovi a Eve narodili dva synové: Ned a Tracy Keenan, ze kterých se v dospělosti stali úspěšní scénáristé a spisovatelé, ale manželé se v lednu roku 1947 rozešli. Důvodem byl vznik manželského trojúhelníku, jehož třetím vrcholem byl blízký rodinný přítel a rovněž jedna z tehdejších hvězd společnosti MGM Van Johnson, za kterého se Eve provdala den poté, co se rozvedla s Keenanem.

Po válce Keenan obnovil smlouvu se společností MGM a během několika let se stal jedním z nejvýraznějších charakterových herců Hollywoodu. V roce 1947 si zahrál v romantickém komediálním dramatu THE HUCKSTERS a také jazzového hudebníka v SONG OF THE TIN MAN. V roce 1949 se objevil společně s Kirkem Douglasem jako skladatel písní v romantické situační komedii MY DEAR SECRETARY. V lednu roku 1949 se také podruhé oženil, jeho ženou se stala Betty Jane Butlerová. Keenan dostal také možnost zahrát si i „zlé hochy“, a to v komické i v dramatické rovině, ve snímcích jako LOVE THAT BRUTE (1950) KIND LADY (1951) nebo gangstera v muzikálové klasice LÍBEJ MĚ KATKO (1953). I jeho manželství s Betty ale skončilo v březnu roku 1953 ro čtyřech letech rozvodem.


27.7.1916
New York City, New York, USA
14.10.1986
Los Angeles, California, USA
Keenan Wynn csfd

Cesta Černého měsíceHyper Sapien: People from Another StarLast Precinct, TheCode of VengeanceMirrorsPrime RiskZoo ShipCall to GloryHystericalThe Return of the Man from U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later AffairWavelengthA Piano for Mrs. CiminoCapture of Grizzly Adams, TheNejlepší přáteléPoslední jednorožecJoe Dancer: Opičí miseMom, the Wolfman and MeMonstroidTak mi řekni, co chcešHard KnocksMiliardová hrozbaOpáleníTajemství farmy ClonusTemnotaThe GloveThe Treasure SeekersTouch of the Sun, ABastard, TheCoachPaprsky smrti z vesmíruPiraňaThe Lucifer ComplexHigh VelocityKino: The Padre on HorsebackOrka zabijákSex and the Married WomanChundelatý pes znovu zasahujeDlouhá dobytčí stezkaLindbergh Kidnapping Case, TheMan Who Would Not Die, TheThe Killer Inside MeThe QuestA Woman for All MenDemon and the MummyJeremiah of Jacob's NeckNashvilleSatanova sektaTarget RiskDokonalý plánHerbie a stará dámaHit LadyJe to můj bratrThe Legend of Earl DurandHoničkaAssignment: MunichBlack JackCancel My ReservationMechanik zabijákPadella calibro 38Sněhová koule


Aktualizace osobnostního profilu Keenan Wynn: 30.10. 2023 18:44