Louis Feuillade (1873 - 1925)


Feuillade bývá označován za vůbec nejplodnějšího filmového režiséra. Již v závěru dospívání projevoval hluboký zájem o literaturu a vytvořil řadu dramat a estrádních programů. Jeho básně se sem tam objevily v místních novinách; reputaci si získal za články věnované býčím zápasům. Ve dvaceti jej rodiče poslali na studia do katolického semináře v Carcassonne, odtud snad pramení pozdější "gotická stylizace" jeho děl. Jeho životopisec Francis Lacassin (1931-2008) se domnívá, že "zvláštní, surrealistické záblesky anarchie, které spatřujeme v jeho dílech, se dají vysvětlit jako jakýsi druh nevědomé vzpoury, kterou držel na uzdě ve svých snech - filmech."

V roce 1906 získal dostatek sebedůvěry a vrhl se na režii vlastních projektů, převážně komedií. Rok nato se Guy-Blaché odebrala do Spojených Států a uměleckým ředitelem Gaumontu se stal právě Feuillade. Pro společnost pracoval až do roku 1918; ve stejné době se věnoval také vlastní tvorbě. Na konci života odhadoval, že jeho vlastní dílo obnáší přes sedm set filmů (když začínal točit, tak délka filmu zřídka přesahovala deset minut). V jeho filmografii nalezneme všechny možné žánry: trikové věci po vzoru Mélièse, komedie, měšťácká, historická a biblická dramata, mystérie i dobrodružné snímky.

Jeho talent však nejlépe vynikl ve filmových sériích: prvním mistrovským kouskem, výsledkem dlouhé přípravy, byla pětidílná krimi série o Fantomasovi (1913-1914). Je to současně první větší dílo, které později moderní kritika označila nálepkou "fantasy realismus" nebo "sociální fantasy", a to z literárního i filmového hlediska. K jeho dalším známým sériím patří LES VAMPIRES (1915) a JUDEX (1916). Feuillade je považován za tvůrce řady thrillerových postupů, které později proslavili např. Fritz Lang nebo Alfred Hitchcock.


19.2.1873
Lunel, Hérault, Languedoc-Roussillon, Francie
26.2.1925
Nice, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
Louis Feuillade csfd

Fille bien gardée, LaLucetteOrphelin de Paris, L'Pierrot, PierretteStigmate, LeGamin de Paris, LeGosseline, LaVindictaPod černou vlajkouLes deux gaminesMarjolin ou la fille manquéeParisettaSirotek GinettaBarrabasL'engrenageL'homme sans visageL'énigmeLe nocturneLes petites marionnettesTih-MinhVendémiaireHerr DoktorJudexovo nové posláníL'autreLa déserteuseLa fugue de LilyLe bandeau sur les yeuxLe passé de MoniqueAventure des millions, L'Bout-de-Zan est patrioteBout-de-Zan et la gamineBout-de-Zan veut s'engagerC'est le printempsColonel Bontemps, LeJudexNotre pauvre coeurOncle de Bout-de-Zan, L'Un mariage de raisonBout-de-Zan et le fantômeEscapade de Filoche, L'Expiation, L'Fer à cheval, LeFifi tambourFuroncle, LeLes VampiresNoces d'argent, LesNoël du poilu, LeRoman de la midinette, LeSosie, LeTriple ententeUnion sacréeBout-de-Zan et l'espionBout-de-Zan pugilisteEnfant de la roulotte, L'Fantomas IV: Fantomas kontra FantomasFantomas V: Falešný soudceFiancés de 1914, LesGitanella, LaNeuvaine, LaNoël de Bout-de-Zan, Le


Aktualizace osobnostního profilu Louis Feuillade: 2.11. 2023 02:15