Stanislav Litera (1931 - 2003)


Stanislav Litera je mezi českými umělci výjimkou v tom smyslu, že přes nestálost hereckého povolání se mu podařilo celý život strávit v rodném městě. Narodil se v Kladně, studia herectví absolvoval v Praze na DAMU (1953), ještě před absolutoriem se poprvé mihnul i před kamerou a v epizodní roli studenta se objevil v historickém filmu REVOLUČNÍ ROK 1848 (1949). Po dokončení DAMU získal Stanislav Litera angažmá v rodném Kladně a nastoupil do Městského oblastního divadla (v 60. až 80. letech neslo název Divadlo Jaroslava Průchy) a této scéně zůstal věrný až do odchodu na penzi. Zajížděl ale také do Ústí nad Labem, kde na střední pedagogické škole vyučoval dramatickou výchovu.

Kromě filmu začal pracovat také pro Československou televizi, tady nejčastěji v seriálech (PAN TAU, 1970; TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974; ARABELA, 1980). Poslední filmové role odehrál v kriminálce DIAGNÓZA SMRTI (1979; tady opět jako příslušník bezpečnosti) a FEŠÁK HUBERT (1985). Poslední výstup před televizní kamerou absolvoval v rámci natáčení seriálu VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE (1985).


11.6.1931
Kladno, Československo
21.9.2003
Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, Ústecký kraj, Česko
Stanislav Litera csfd

Můj přítel d'ArtagnanFešák HubertDiagnóza smrtiPumpaři od Zlaté podkovyCož takhle dát si špenátHněvVšichni proti všemDům Na poříčíDas unsichtbare Visier - Ein merkwürdiger AnschlagDvojí svět hotelu PacifikMys Dobré nadějePlavení hříbatZrcadlo pro KristýnuDvacátý devátýMotiv pro vražduNoc oranžových ohňůOsud jménem KamilaPoslední ples na rožnovské plovárněAdam a OtkaDružina černého peraTajemství zlatého BuddhyEpizoda z velké válkySlečna GolemDeska z tantaluDívka na koštětiŽeny v ofsajduNávštěvyĎábelské líbánkyHvězdaTělo DianyZabil jsem Einsteina, pánové...Kulhavý ďábelMaratónTěch několik dnů...ŽertDům ztracených dušíHappy EndJak se zbavit HelenkyDýmkyLimonádový Joe aneb Koňská operaPutování Simona Mac KeeveraRychlík čeká 3 minutyLidé jako tyVáhavý střelecRevoluční rok 1848Vlak dětství a nadějeArabelaTřicet případů majora ZemanaPan TauKlapzubova jedenáctkaSkokanHrozné děti


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Litera: 6.12. 2023 13:17