Katie Holmes 45 let


„Jsem ráda sama a nejsem moc společenská.“

Možná jste si jí doposud nevšimli a hodláte se ptát, kdo je ta dívka, pobíhající po boku Christiana Balea na filmovém plátně a usmívající se vedle Toma Cruise na fotkách ze třpytivého světa Hollywoodu. Kde se tu vzala? Nespadla z nebe. Týden před Vánocemi roku 1978 se narodila jako nejmladší z pěti dětí. Její rodiče Martin a Kathleen tvrdí, že její silná vůle je důsledkem toho, že se narodila o dva měsíce dřív. Katie nechtěla porušit tradici atleticky nadšené rodiny a jako její tři sestry a bratr se snažila věnovat sportu, ale protože v něm nijak nevynikala, začala si všímat divadla. Matka byla v domácnosti, takže v nejmladší dcerce spatřovala velké možnosti. Chodila sice do přísné katolické školy Notre-Dame Academy pro dívky, ale milovala televizní obrazovku. „Léta jsem strávila sezením u televize od sedmi večer do půl osmé a poslouchala o tom, která hvězda dokončila další film, kdo s kým chodí, a kde se zrodila nová hvězda.“ Máma ji brzy přihlásila do školy modelek a místního dramatického kroužku. A Katie si záhy vybrala.

V červenci 1995 vyrazila na každoroční setkání Mezinárodní modelingové a talentové asociace v New Yorku, kde padla do oka hledači talentů. Přesvědčili ji, aby přijela do Los Angeles a zkusila pár konkurzů. Otec, úspěšný právník byl zásadně proti, ale nakonec kapituloval, když dcera o šest měsíců později získala malou roli k filmu Ledová bouře Anga Leeho, režiséra Tygra a draka. Scénář, který pojednává o sexuální revoluci v sedmdesátých letech byl oceněn na  filmovém festivalu v Cannes a Katie se blýskla jako milostný zájem Tobeyho Maguira. Chvíli na to jí nabídli roli Buffy v seriálu Buffy, přemožitelka upírů, kvůli hladkému dokončení školy a maturitě ji odmítla a do středoškolačky se zvláštními schopnostmi Buffy se vtělila Sarah Michelle Gellar. Katie si tehdy chtěla v klidu užít roli ve školním představení Damn Yankees, takže dokonce nevzala na zřetel nabídku na roli v dalším seriálu – tentokrát v Dawsonově světě. Odmítla vykašlat se na spolužáky a spokojeně by žila dál, kdyby si Kevin Williamson, tvůrce Dawsonova světa, všech tří Vřískotů a Tajemství loňského léta neusmyslel, že v Katie Holmes prostě nalezne postavu své Joey Potter. Přesunul celé zkoušky podle jednoho školního představení v Toledu. Znal přitom jen její zkušební nahrávku, vytvořenou v suterénu, kde její matka hrála Dawsona.

„Hollywood a jeho velké množství úspěšných příběhů se mi zdály neobyčejně vzdálené a zcela určitě ze světa, do kterého se nikdy nemůžu dostat.“  Osudová, průlomová role byla Joey Potter z Dawsonova světa. „Já jsem maloměšťácká holka stejně jako Joey. Na střední jsem nebyla obskakována kluky. Byla jsem tak trochu uličnice a také nejmladší z rodiny, takže jsem si myslela, že vím všechno. Stejně jako Joey jsem udělala mnoho chyb, ale naštěstí jsem neprošla tolika tragédiemi co ona.“ Několik sezón prožila v těle Joey, středoškolačky z problémové rodiny, jejímž jediným pevným bodem bylo přátelství s Dawsonem, klukem stejně starým jako ona. To se mění, když zmatení teenageři zkouší, kdo ke komu se hodí jako kamarád, a kdo jako partner. Dawsonův svět ji spolehlivě dopravil do podvědomí diváků, ale nezahrála si tak díky němu v několika epizodách Přátel. Přišla o hlavní roli ve filmu 40 dní a 40 nocí vedle Joshe Harnetta a výraznou scénu sexu s květinou si zahrála Shannyn Sossamon z Příběhu rytíře.


18.12.1978
Toledo, Ohio, USA
Katie Holmes csfd

Rare ObjectsSami a spoluBrahms: Chlapec 2Tajemství: Odvaha snítCodaDebbie a její parťačkyLoganovi parťáciUdálost velkolepých rozměrůVážený diktátoreAll We HadDáma ve zlatémNeklidná myslDangerous LiaisonsDays and NightsDárcePomsta je sladkáHurá na fotbalJack a JillUzavřený případNebojte se tmyPoslední gigoloRomanticiŽeny v balíkuBatman začínáDěkujeme, že kouříteLáska na hlídáníVečeře s AprilZpívající detektivOpuštěnáTelefonní budkaSkvělí chlapiTéměř dokonalý zločinGoMuppeti z vesmíruPomstaPodezřelé chováníLedová bouřeRobot ChickenKennedyové po CamelotuRay DonovanJak jsem poznal vaši matkuKennedyovéNa slovíčko s básničkouEli StoneDawsonův svět


Aktualizace osobnostního profilu Katie Holmes: 30.10. 2023 17:01