Buddy Holly (1936 - 1959)


Buddy Holly byl jedním z nejvýznamnějších průkopníků rock and rollu. Během své krátké kariéry napsal řadu vlivných hitů, které v průběhu let inspirovaly nespočet umělců, jako například: Elvise Costella, Boba Dylana, Erica Claptona, The Beatles, The Rolling Stones nebo třeba The Hollies (ti se dokonce pojmenovali na jeho počest).

Po maturitě v roce 1955 se rozhodl věnovat své hudební kariéře naplno. Seznámil se s talentovým skautem Eddiem Crandallem, který mu v roce 1956 zajistil smlouvu u Decca Records, kde nahrál píseň „Blue Days, Black Nights“, která se dočkala vlažného přijetí.

Svůj první velký úspěch zažil v roce 1957 poté, co nahrál hit „That’ll Be the Day“, který napsal společně s producentem Normanem Pettym a bubeníkem své kapely The Crickets Jerrym Allisonem. Píseň dosáhla na první místo jak v americké, tak i v britské hitparádě. Na úspěch této skladby brzy navázaly desítky dalších, jako například „Oh Boy!“ a „Peggy Sue“. Buddyho úspěch v hitparádách vedl k dalšímu nahrávání ve studiu, koncertním turné po světě a významným vystoupením v televizi.

V srpnu 1958 se Holly oženil s Marií Elenou Santiago, recepční hudebního vydavatelství Peermusic, a v prosinci stejného roku ukončil spolupráci s Pettym a svou kapelou a přestěhoval se do Greenwich Village v New York City. Zde pokračoval v psaní nového materiálu a upevňoval si pověst sólového hudebníka.


7.9.1936
Lubbock, Texas, USA
3.2.1959
Clear Lake, Iowa, USA
Buddy Holly csfd

The Final DayTed Steele Show, TheThe Day the Music DiedReMastered: Vraždy členů Miami ShowbandAmerická 60. létaMy Music: 50s & 60s Rock RewindLegendy rockuThe Story of the GuitarSlavná alba: Elvis Presley - Elvis PresleyBehind the MusicSlavná albaAntologie BeatlesHistorie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' RolluHistorie Rock 'n' Rollu 2: Zlatý věk Rock 'n' RolluThe History of Rock 'n' RollTwistGolden Age of Rock'n'RollBiographyThe Real Buddy Holly StoryThe Rock 'n' Roll YearsRock and Roll: The Early DaysCool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll StyleAll You Need Is LoveBuddy Holly: Oh, Boy!Buddy Holly: Peggy SueBuddy Holly: That'll Be the DayRock 'N' Roll - The Greatest Years - 1950's Vol. 1Rock 'N' Roll - The Greatest Years - 1950's Vol. 2The Beatles: Words of LoveRingo Starr: Think It OverJames Taylor: EverydayLinda Ronstadt: It's So EasyThe Rolling Stones: Not Fade AwayAmerican Bandstand's 50th Anniversary CelebrationArenaTop of the PopsThe Dick Clark ShowVal Parnell's Sunday Night at the London PalladiumAmerican BandstandToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Buddy Holly: 19.10. 2023 10:43