Catherine Keener 65 let


Herečka, která mimo jiné představuje sofistikované a sebevědomé hrdinky, vystudovala angličtinu a historii, vzápětí se vrhla na amatérské divadlo. Začínala v televizi (sitcom SEINFELD), debut si pak odbyla v komedii Edwarda Zwicka OHLEDNĚ MINULÉ NOCI (1986). Bezvýznamné úlohy jí ale přinesly potěšení na soukromém poli, během natáčení BOJE O PŘEŽITÍ (1989) se totiž sblížila s kolegou Dermotem Mulroneyem, kterého si o rok později vzala.

Svůj talent spolehlivě prodala i v žánrově rozmanitých rolích – manželka posedlého detektiva ve strhujícím thrilleru 8MM (1998) Joela Schumachera, krimi komedie ZAKÁZANÉ OVOCE (1998), sci-fi S1MONE (2001) po boku Ala Pacina, spletitá mystifikace HOLLYWOOD, HOLLYWOOD (2002) a na okraji mainstreamu se pohybovala i pod taktovkou legendárního Sydneyho Pollacka v TLUMOČNICI (2005). Zde se ale její zbytečně upozaděná role opět omezila spíše na typ, což u tak talentované herečky nevidíme rádi. Je o ní totiž známo, jak pečlivě listuje scénáři, jak dře na výsledné podobě svých postav.

Hloubku a šíři své herecké všestrannosti tak plně zužitkovala během spolupráce se Spikem Jonzem. Nezávislý hit V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE (1999) ji vynesl nominaci na Zlatý glóbus i na Oscara, mihla se i v dalším jeho snímku dle scénáře Charlieho Kaufmana ADAPTACE (2002).

Vedle DiCilla se ráda podílí i na nezávislých počinech Nicole Holofcener, nejnověji v jejím komediálním dramatu ZBOŽŇUJU PRACHY (2006). Ryze ženská témata tak zkoumala například i v její komedii ŘEČI, ŘEČI... (1996) a rovněž i z další spolupráce KRÁSNÍ & ÚŽASNÍ (2001) získala nominaci na Independent Spirit Award. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Vedle excelentního Philipa Seymoura Hoffmana zazářila coby autorka knihy Jako zabít ptáčka v dramatu CAPOTE (2005) a byla z toho další oscarová nominace. V neposlední řadě jsme, na první pohled plachou, herečku mohli vidět v chytré komedii (dnes do nebes vynášeného) Judda Apatowa 40 LET PANIC (2005) nebo v dobrodružném ÚTĚKU DO DIVOČINY (2007) v režii Seana Penna. A těšit se na další setkání rozhodně nebude zbytečné!


23.3.1959
Miami, Florida, USA
Catherine Keener csfd

Joker: Folie à deuxProjekt AdamCroodsovi: Nový věkNo FutureNostalgieSicario 2: SoldadoÚžasňákovi 2Listopadoví vraziUtečWe Don't Belong HereLedažeLittle Pink HouseHřebík v hlavěHow and WhySloní píseňVálečný příběhA dost!CroodsoviJackass: Děda MizeraKapitán PhillipsNewyorská romanceMaladiesPoslední kvartetDcera nejlepšího kamarádaKomuna mé matkyCyrusNení začPercy Jackson: Zloděj bleskuTrustMax a maxipříšerkySólistaCo se vlastně staloHamlet na kvadrátSpálené mostySynecdoche, New YorkAmerický zločinÚtěk do divočinyZbožňuju prachy!40 let panicCapoteOstrov samotyTlumočniceAdaptaceHollywood, HollywoodS1m0neSmoochyKrásní & úžasní8 MMMilionářV kůži Johna MalkovicheTví přátelé a sousedéZakázané ovoceOpravdová blondýnkaHeroine of HellKdyby zdi mohly mluvitOchránceThe Destiny of Marty FineŘeči, řeči...Život v sedmém nebiŽivot v oblouznění


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Keener: 31.10. 2023 15:45